Käytännön tietoa lymfedeemasta

Lymfedeeman hallinta ja liikunnallinen elämäntapa

Lymfedeemapotilaiden apuna tukemassa terveyttä ja elämänlaatua.

Lymfedeema ja krooninen ödeema ovat sairauksia, joille on tunnusomaista imunesteen kertymisestä johtuva ihonalaiskudosten turvotus. Turvotusta on tavallisimmin, mutta ei pelkästään, käsivarsissa ja jaloissa. Se aiheuttaa kipua ja tukalaa oloa, vaikuttaa liikkuvuuteen ja ulkonäköön sekä sillä voi olla kielteisiä vaikutuksia potilaiden mielenterveyteen, mikä heikentää elämänlaatua entisestään.

Tavoitteemme on lievittää näitä ongelmia tieteellisen innovaation kautta ja mahdollistaa potilaiden aktiivisempi elämä. Kompressiohoito on laajalti tunnustettu tehokkaaksi osaksi lymfedeeman ja kroonisen ödeeman hoitoa.

Lue sairautta käsittelevät artikkelimme, perehdy 3M™ Coban™ 2 ‑kompressiosidosjärjestelmiin, katso opetusvideomme ja selaa resurssi-, ratkaisu- ja tukiaineistoja.

  • Krooninen turvotus (toiselta nimitykseltään ödeema) tarkoittaa epänormaalia kudoksen turvotusta, joka kestää yli kolme kuukautta eikä laske täysin yön yli levossa tai kohoasennossa. Nilkkojen, jalkojen, säärten, käsivarsien, käsien, joskus myös keskivartalon ja kaulan, turvotukseen on monia syitä, mutta hoitamattomana se voi aiheuttaa potilaalle muita komplikaatioita, kipua ja epämukavuutta.

  • Yleislääkärin tehtäviin kuuluu jatkuvan lääketieteellisen hoidon tarjoaminen oman yhteisön potilaille. Yleensä potilas tulee ensimmäisenä yleislääkärille tai omalääkärille joko vastaanotolle tai hoitokodissa. Kun turvotusta eli ödeemaa diagnosoidaan ja hoitoa suositellaan, on käytettävä kokonaisvaltaista harkintaa.

  • Katso, mitä asiantuntijat sanovat ja lue lisää hoitohenkilökunnan sekä potilaiden kokemuksista.

  • Nämä terveydenhuollon ammattilaiset osallistuvat kroonista turvotusta tai lymfedeemaa sairastavien potilaiden diagnosointiin ja hoitoon.

  • Potilaan kyky huolehtia omasta terveydestään ja turvotuksestaan lisää potilaan riippumattomuutta, omanarvontuntoa ja elämänlaatua. Se myös alentaa krooniseen turvotukseen liittyviä riskejä merkittävästi. Riskejä ovat ihovauriot, infektiot ja turvotuksen lisääntyminen.


3M tarjoaa konsultointiapua

Ota meihin yhteys jo tänään, niin kerromme lisää siitä, kuinka voimme auttaa organisaatiotasi.


  • Katso vastaukset 3M-terveydenhoitotuotteita ja -ratkaisuja koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin

  • Liity 3MSM Health Care Academy ‑verkkokoulutusportaalin käyttäjäksi ja syvennä ammattiosaamistasi

  • Vastaamme mielellämme kysymyksiisi 3M-terveydenhoitotuotteista tai -palveluista