Käytännön tietoa lymfedeemasta
Miten autan potilasta arjessa?

Itsehoito

Lymfedeemapotilaat ovat erilaisia sen mukaan, minkä tyyppinen ja asteinen imunestekierron häiriö heillä on, missä raajoissa, millainen elämäntilanne, työ ja perhetilanne heillä on ja onko heillä muita sairauksia. On tärkeää ymmärtää potilaiden rajoitukset ja tukea heitä huolehtimaan lymfedeemasta arjessa parhaalla mahdollisella tavalla. Aina voidaan laatia yksilöllinen suunnitelma, mutta on olemassa myös standardoidut hoitokäytänteet koskien potilaan ihonhoitoa, kompression käytön konkordanssia, liikuntaa ja manuaalista imunesteen imeyttämistä. Näiden käytänteiden noudattaminen pienentää komplikaatioiden, kuten infektion, ihon rikkoutumisen ja lisääntyneen turvotuksen riskiä.


Lymfedeeman hallinta kompressiohoidolla


 • cavilon ihonhoito

  Ihonhoito

  Iho on kehon suurin elin, ja se on myös etulinjassa suojaamassa meitä infektioilta. Iho voi ainutlaatuisella tavalla kertoa potilaan terveydestä, mutta se sivuutetaan usein potilasarvioinnissa ja hoitoprosessissa. Potilaan hyvinvoinnille ja terveydelle iho on tärkeä elin. Hyvä ihonhoito on välttämätöntä rikkoutumien ja haavaumien ehkäisylle, ja siksi on tärkeää kannustaa potilaita aktiivisuuteen omassa hoidossaan.

  Ihonhoitoon kuuluu sekin, ettei oteta tarpeettomia riskejä, kuten poisteta karvoitusta käsikäyttöisellä höylällä, joka voi rikkoa ihon ja levittää bakteereita. Eikä kävellä rannalla paljain jaloin. Myös terveellinen ruokavalio ja tupakoinnin lopettaminen ovat tärkeitä ihon terveyden ylläpidossa.


 • marilou

  Marielenan tarina

  Nimeni on Marielena. Olen ylpeä kreikkalaisnainen, ja minulla on primäärinen lymfedeema. Kesällä nautin Kreikan korkeista lämpötiloista huolimatta auringosta ja merestä. Uin, harrastan vesiurheilua, käyn ulkona, kuuntelen musiikkia ja tanssin ystävieni kanssa tähtikirkkaina iltoina. En anna turvotuksen estää unelmieni toteutumista. Tulevaisuudessa haluaisin oppia enemmän imukudosjärjestelmästä ja auttaa muita lymfedeemapotilaita elämään itsensä näköistä elämää. Ei ole aina ollut helppoa elää primäärisen lymfedeeman kanssa 17 vuoden iästä asti, mutta käy se näinkin! Vaiva on opettanut minut rakastamaan itseäni ja arvostamaan elämän jokaista hetkeä.


Vinkkejä hyvään ihonhoitoon

 • Vältä puremia ja naarmuja

  Pitkähihaisten paitojen, pitkien housujen, kenkien ja leveälieristen hattujen käyttö ulkoilmassa ihon suojaamiseksi naarmuilta, hyönteisten puremilta tai eläinten raapaisuilta

 • Vältä pieniä ihovaurioita

  Käsivarret, sääret tai jalkaterät voi suojata kahdella vaatekerroksella usein pieniä ihovaurioita aiheuttavien piha- ja puutarhatöiden suorittamisen aikana.

 • Vältä pitkittynyttä altistusta

  Vältä pitkittynyttä auringossa oloa. Kunnollisen, korkean suojakertoimen aurinkosuojavoiteen käyttö auringossa.

 • Vältä ihon kuivumista

  Vältä pitkiä kylpyjä, sillä ne kuivattavat ihoa.


Manuaalinen imunesteen imeyttäminen

 • Manuaalinen imunesteen imeyttäminen

  Tämä noninvasiivinen hierontatekniikka aktivoi imunestevirtausta. Dr. Vodder Schoolin mukaan "ihoa venytetään ja väännetään tieteeseen ja fysiologiaan perustuvin ottein, jotka todistetusti edistävät imunestevirtausta. Oikein ja oikealla paineella, oikean suuntaisesti ja oikealla nopeudella suoritettuna hieronta voi merkittävästi tehostaa toipumista ja poistaa imunestettä kudoksista."

  Potilas voi oppia terapeutilta tai videolla tai ohjekirjassa annettuja ohjeita seuraamalla suorittamaan yksinkertaista manuaalista lymfahierontaa.


 • Liikunta

  Liikunta

  Liikunta on välttämätöntä yleisterveydelle ja hyvinvoinnille. Potilaita tulee kannustaa liikkumaan, jotta imukudosjärjestelmä aktivoituu ja laskimopaluu paranee.

  • Kompressiositeitä ja -sukkia määrätään usein estämään nilkkojen alueelta etenevää turvotusta. Kompressiota käytettäessä on tärkeää liikkua. Veri palaa paremmin takaisin sydämeen, kun kompressiositeen tai -sukkien käytön yhteydessä tehdään pohjelihasta pumppaavia harjoitteita.

  • Sopivat harjoitteet riippuvat potilaan fyysisestä kunnosta, iästä, persoonasta ja ödeemasta. On alaraajaödeemapotilaita, jotka juoksevat maratoneja ja toisia, jotka kilpailevat kehonrakennuksessa. Imukudosjärjestelmää aktivoiviksi syvähengitysharjoitteiksi sopivat jooga ja pilates. Kävely on lempeä ja helppo liikuntamuoto, joka sopii monille. Uinti, vesijuoksu ja vesijumppa ovat erinomaisia liikuntamuotoja: vesi tarjoaa luonnollista kompressiota ja on lempeä elementti nivelille.


Kompressio

 • Kompressio

  Olon saaminen mukavaksi, normaalien kenkien käyttö ja siteiden valuminen ovat yleisiä haasteita kompressiositeitä käyttävillä potilailla.
  Tutkimusten mukaan alle puolet potilaista käyttää heille määrättyjä kompressiositeitä. Useimmiten potilaat poistavat siteet kivun ja valumisen vuoksi, kun nämä haittaavat arjessa. Tämä häiritsee laskimoperäisen säärihaavan paranemista ja lisää turvotusta. Potilaiden on ymmärrettävä, miten tärkeää on ylläpitää kompressiohoitoa.

  Jos potilas kokee jotakin seuraavista merkeistä tai oireista kompressiota käyttäessään, hänen tulee olla heti yhteydessä hoitavaan terveydenhuollon ammattilaiseen.

   • Kipu tai liiallinen kireys
   • Sormien tai varpaiden sinerrys tai valkoisuus
   • Pistely tai puutuminen
   • Liiallinen kutina ja/tai ihottuma
  • Kun potilaan turvotuksen alentamishoito on päättynyt, hän voi siirtyä kompressiosukkien käyttöön. Alaraajojen turvotuksen hallintaan voidaan käyttää polvi-, reisipituisia sukkia, sukkahousuja tai shortseja. Varpaiden turvotusta voidaan hallita joko standardikokoisilla tai mittojen mukaan tehdyillä varvassuojilla. Varpaat voidaan myös sitoa, mikäli tämä vaihtoehto on sopiva potilaan kunnon ja liikkuvuuden kannalta. Yläraajojen turvotuksen hallintaan käyvät hihat ja käsineet sekä erityiset rinnan ja kehon alueen kompressioasut.


Viitteet

Miller C, Kapp S, Newall N, Lewin G, Karimi L, Carville K, Santamaria N. Predicting concordance with multilayer compression bandaging. J Wound Care 2011; 20 (3): 101-112.