Kiitos esittämästänne pyynnöstä 3M:lle. Lomakkeessa antamianne tietoja tullaan hyödyntämään pyyntöön vastattaessa. Pyynnöstä riippuen vastaus voidaan toimittaa sähköpostilla tai puhelimitse 3M:n edustajan tai valtuutetun yhteistyökumppanin toimesta, joka käsittelee henkilötietojanne 3M:n tietosuojakäytäntöjen mukaisesti.
Olemme vastaanottaneet viestisi ja tarkastelemme nyt tiedusteluasi
Edustajamme ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla
Perinteisiin materiaaleihin lasketaan muun muassa lasi, puu, tekstiilit, nahka, keramiikka ja betoni.
Pintaenergia mittaa sitä, miten hyvin aine leviää pinnalla eli kostuttaa sen. Pinta-energialtaan korkeat materiaalit päästävät nesteen leviämään pinnalle ja niissä on hyvä tarttuvuus, kun taas alhaisen pintaenergian materiaalit jättävät nesteen helmeilemään pintaan ja ehkäisevät tarttumista. Materiaalin pintaenergia selittää sen, miksi esimerkiksi metallien liittäminen on helppoa, mutta joidenkin muovipintojen liittäminen on hyvin haastavaa.
Ääripäiden välillä on monenlaisia pintamateriaaleja, joissa on keskisuuri pintaenergia. Niitä ei ole erityisen vaikea liittää, mutta jokaisessa materiaalissa on erityisiä ominaisuuksia, jotka tulee huomioida. Tähän perinteisten materiaalien ryhmään kuuluu esimerkiksi lasi, keramiikka ja betoni sekä luonnonmateriaalit, kuten puu, nahka ja tekstiili (luonnontekstiilien lisäksi myös synteettiset tekstiilit). Monesti suunnittelussa valitaan tietty materiaali sen esteettisen ulkonäön vuoksi, mutta materiaali vaikuttaa myös liittämisessä käytettävän teipin tai liiman valintaan.
Lasi valitaan yleensä sen läpinäkyvyyden vuoksi, mutta se on myös vahva, naarmunkestävä, nesteitä hylkivä ja helposti puhdistettava materiaali. Tämän vuoksi se on suosittu materiaali. Lasia käytetään monenlaisissa sovelluksissa aina televisioiden ja älypuhelinten näytöistä kyltteihin ja arkkitehtuurisiin paneeleihin. 3M™ teippi- ja liimavalikoimasta löytyy lasin kiinnittämiseen mm. VHB™-teippejä ja epoksiliimaratkaisuja.
Puu on luonnollinen materiaali, joka kestää raskaita kuormia, soveltuu maalattavaksi tai petsattavaksi ja on usein esteettisesti hyvä vaihtoehto. Tätä uusiutuvaa luonnonvaraa käytetään monenlaisissa sovelluksissa rakennuksista huonekaluihin ja koristelistoituksiin. Merkittävin tekijä puun kiinnityksessä on sen absorboivuus: teippiliitosta varten pinta kannattaa käsitellä maalilla tai lakalla, jolloin kiinnitys tapahtuu itse asiassa pinnoitteeseen. Viimeistelemätöntä puuta varten sopii paremmin nestemäinen liima, joka tarttuu ja levittyy pintaan hyvin.
Tekstiileitä on monenlaisia puuvillan tai villan kaltaisista luonnonmateriaaleista synteettisiin materiaaleihin, jotka on valmistettu alhaisen pintaenergian muoveista, kuten polyesteristä. Yleisiä sovelluksia, joissa suositaan liima- tai teippikiinnitystä ompelemisen sijaan, ovat esimerkiksi kokolattiamattojen ja istuinpehmusteiden kiinnitys. Liimasaumoja ja -kiinnitystä käytetään myös vaatteissa ja asusteissa. Tekstiilin liimaamisessa tärkein tekijä on yleensä kankaan raaka-ainemateriaali, vaikka joskus ajatellaan että kankaan kudottu rakenne aiheuttaisi haasteita.
Nahka on parkittua eläimen nahkaa, jota arvostetaan sen kestävyyden ja joustavuuden vuoksi. Nahkaa käytetään yleisimmin vaateteollisuudessa, urheilutuotteissa ja huonekaluissa, joissa nahan liimaus on usein suositumpaa kuin näkyvät ompeleet. Nahkan selkäpuoli on yleensä huokoista ja helposti liimalla kiinnitettävää, mutta pintapuoli voi olla öljyttyä tai pigmentöityä, jolloin pinnoitteet tulee huomioida liima- tai teippiratkaisua valittaessa.
Tuotteet tekstiilin ja nahan kiinnittämiseen
Materiaali voi olla tärkein asia liiman tai teipin valinnassa tekstiilille tai nahalle, mutta imeytyminen pintaan ja liiman annostelujärjestelmä ovat myös tärkeitä tekijöitä. Nahan ja kankaan liimaamisessa tulee huomioida se, kuinka paljon liimaa jää materiaalin pinnalle liitettävään pintaan kiinnittymistä varten, ja kuinka paljon liimaa imeytyy itse nahkaan tai kankaaseen. Sprayliimat ovat usein hyvä valinta, koska liiman hienommat hiukkaset eivät imeydy pintaan niin nopeasti. Myös telalla tai muulla vastaavalla menetelmällä levitettävät kontaktiliimat voivat olla hyvä vaihtoehto.
Poltetusta savesta valmistettu keramiikka on vahvaa ja kovaa ja kestää hyvin kulutusta sekä kemikaaleja. Siinä on myös erinomainen lämmönkesto eikä lämpölaajenemista juuri tapahdu. Keraamista materiaalia käytetäänkin usein lämpösuojana. Keraamisilla materiaaleilla on monia käyttösovelluksia kuluttajatuotteissa, elektroniikassa sekä ilmailu- ja avaruusteollisuudessa. Teollisuudessa käytetty keramiikka on lähes aina lasitettua, joten liitos tulee todellisuudessa tähän lasimaiseen pintaan alla olevan huokoisen pinnan sijaan.
Betoni on helposti valettavaa ja se kovettuu vahvaksi ja kestäväksi materiaaliksi. Sitä käytetään monenlaisissa rakennuskohteissa ajoteistä asuinrakennuksiin. Jopa sileäksi viimeistelty betonipinta on melko karkea ja absorboiva, joten koostumukseltaan juokseva liima sopii täyttämään karkean pinnan kolot ja raot. Betonin odotetaan kestävän äärimmäisen kauan, joten myös liimakiinnityksellä on oltava pitkä käyttöikä.
Tuotteet keramiikan ja betonin kiinnittämiseen
Yksikomponenttiset uretaaniliimat ja kaksikomponenttiset rakenneliimat ovat hyviä ratkaisuja keraamiikka- ja betonipinnoille. Liimojen juokseva koostumus pystyy täyttämään pintojen kolot ja raot antaen mahdollisimman paljon liitospintaa.
Parhaan liittämistavan selvittämisessä on usein hyödyllistä miettiä liittämistapaa tai kokoonpanon tyyppiä. Alla esitetyissä kuudessa kokoonpanotyypissä on erilaiset vaatimukset, jotka voivat usein määrittää, mikä liima tai teippi on sovellukseen paras.
Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.
Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.