Hero-kuva tiivistysliiman levityksestä

Tiivistys, kotelointi ja suojaus

3M:n tiivistys-, kotelointi- ja suojausratkaisut tarjoavat äärimmäistä suojaa.

Kysy 3M-asiantuntijalta

Luotettava suoja parhaille suunnitelmillesi.

Tiivisteen tulee kattaa koko sauman pituus. Koteloinnin ja suojauksen pitää peittää koko osa tai kammio, jotta sisällä olevat komponentit pysyvät suojassa. Molemmat sovellukset ovat yleisiä teollisuudessa, mutta erityisen paljon niitä on kohteissa, jotka ovat alttiina sääolosuhteille tai joissa on arvokkaita sisäisiä komponentteja, esimerkkeinä kuljetus-, metalli-, elektroniikka- ja rakennusteollisuuden osat ja laitteet.

 • Liimaa tai tiivistemassa levitetään metallilevyn saumaan

  Tiivistäminen

  Teippi tai tiivistemassa asennetaan saumaan nesteiden sisään- tai ulospääsyn estämiseksi.Esimerkkeinä sovelluksesta ovat ajoneuvojen kattosaumat, metallikoteloiden saumat ja putkien tiivistys.

 • Liima levittyy komponentin ylle ja ympärille

  Kotelointi ja suojaus

  Liimaa levitetään komponentin päälle ja ympärille tai sillä täytetään kammio suojaamaan sisällä olevat komponentit. Esimerkkejä sovelluksista ovat sähköjohtojen ja liittimien kotelointi, muovikoteloidun elektroniikan ja piirilevyjen suojaus sekä betoninkorjaus.

 • Tiivisteen on oltava erittäin venyvää, joustavaa, kestävää ja nopeasti asettuvaa. Mekaaniset kiinnikkeet edellyttävät lähtökohtaisesti lähes aina tiivistämistä, koska pintaan tehdyt reiät päästävät nesteitä ja höyryä läpi.

  Tiivistyksen, koteloinnin ja suojauksen tyypilliset vaatimukset
   

  • Joustavuus
  • Asennuksen helppous
  • Aika maalivalmiiseen (tai käsittelyvalmiiseen) pintaan
  • Välitön uusintatyö

   


Tiivistys-, kotelointi- ja suojaussovelluksiin kohdistuva kuorimis-, kompressio- ja vetorasitus

Jos kokoonpano edellyttää kahden päällekkäisen osan tai puskuliitoksen tiivistämistä, tiiviste altistuu usein kuorimisrasitukselle. Askeleet kynnyksen yli tai tuuli junanvaunun katolla kohdistaa jatkuvasti kuorimisrasitusta tiivisteeseen, jolloin tiiviste on vaarassa kuoriutua irti osasta, olipa tiivistys tehty teipillä tai liimalla. Kotelointi- ja suojaussovelluksissa liima (teipit eivät sovellu näihin tarkoituksiin) altistuu kompressio- ja vetorasitukselle, kun osaan kohdistuu lämpölaajenemista tai -kutistumista. Monet koteloidut osat, esimerkiksi piirilevyissä, voivat altistua kaikille kolmelle rasitukselle – kuorimiselle, kompressiolle sekä vetämiselle.

 • T-liitoksen kompressiorasitus liimaliitoksessa
 • T-liitoksen vetorasitus liimaliitoksessa
 • Liima- tai teippiliitoksen kuoriutumis- ja halkeamislujuuteen kohdistuva rasitus

VINKKI
Voit suunnitella liitokset uudella tavalla, kun valjastat teipin tai liiman tuplatehtävään – liitä ja tiivistä samanaikaisesti.

Suojaa kokoonpanosi 3M-tuotteilla
Täydellisen tuotteen suunnitteluun kuluu runsaasti aikaa, joten suojaa valmis tuotteesi tärinältä, kosteudelta ja epäpuhtauksilta luotettavilla 3M-tuotteilla. 3M:n teipit, tiivisteaineet ja liimat sulkevat raot ja saumat pysyvästi ja valumatta, koteloivat tai suojaavat herkät osat sekä kovettuvat nopeasti maalausta varten.


Tuoteryhmät tiivistykseen, kotelointiin ja suojaukseen

 • Akryyli-, epoksi- ja uretaanirakenneliimoja on saatavilla eri kovettumisajoilla ja juoksevuudella koteloinnin ja suojauksen asettamien vaatimusten mukaisesti. Saatavana sekä jäykällä että joustavalla koostumuksella.

 • Akryyli, polyuretaani, nitriili ja hybridi ovat yksikomponenttiteknologioita, joita käytetään tiivistysmassoissa. Massoja voidaan pursottaa minkä tahansa muotoisille pinnoille ja aukkojen täytteeksi ilman valumista. Joidenkin massojen koostumus sallii päälle maalaamisen massan ollessa vielä märkää.

 • Tarjoaa välittömän tiivistyksen ja päälle maalattavuuden saumoihin tai aukkoihin asennettaessa. Mukautuu tasaisesti niittien ja ruuvien päälle.

 • 100% kiintoainepitoiset kuumaliimat on suunniteltu sähkökomponenttien kotelointiin ja suojaukseen.


Tiivistys-, kotelointi- ja suojaussovellusten tehoon vaikuttavat tekijät

Kaikkia alla olevassa taulukossa esiteltyjä 3M-teknologioita käytetään tiivistys-, kotelointi- ja suojaussovelluksiin. Oheisen taulukon avulla voit vertailla tuotteiden suorituskykyjä keskenään.

Tiivistys
 • + = Hyvä ++ = Parempi +++ = Paras
Valamisen
 • + = Hyvä ++ = Parempi +++ = Paras

Ota yhteyttä

Olemme valmiina auttamaan.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.