Hero-kuva pienliitosliiman levityksestä

Pienet kokoonpanoliitokset

3M:n pienten liitosten kokoonpanoratkaisut pitävät luotettavasti ja pitkään.

KYSY 3M-ASIANTUNTIJALTA

Pienten liitosten kokoonpanosovellukset

Pienliitokset ovat tyypillisesti epäsäännöllisen muotoisten kappaleiden liittämistä yhteen, ja niissä on vain pieni alue käytettävissä liitoskohdaksi. Mitä pienempi ja epäsäännöllisemmän muotoinen liitoskohta on kyseessä, sitä haastavampaa on saada liitoksesta pitävä ja kovaa rasitusta kestävä. Useimmissa sovelluksissa käytetään sisäkkäis- tai päällekkäisliitoksia (tai joitain näiden yhdistelmiä). Niitä on yleisesti urheiluvälineissä, elektroniikassa, kalusteissa, moottoreissa ja sähkökomponenteissa.

  • Ura–tappiliitoksella kiinnitetyt puupalat

    Ura–tappiliitokset tukeutuvat puun kestävyyteen.

  • Golfmaila

    Kara–kantaliitokset johtavat golfmailan pään iskuvoiman eteenpäin palloon osuttaessa.

  • 3M™ Scotch-Weld™ -kierrelukitetta TL72 levitetään kattoon kiinnitettävään palonsammuttimeen

    Pienliitokset, jotka tehdään kierteisillä mekaanisilla kiinnikkeillä, muodostavat jämäkän rakenteellisen kokoonpanon.

Yleiset liittämistavat pienkokoonpanoissa ja niihin kohdistuvat rasitukset

  • putki–karamalliset pienet kokoonpanoliitokset

    Useimmat pienliitossovellukset ovat kolmiulotteisia ja yleensä sisäkkäisliitoksia, kuten ura–tappiliitos tai putki–karaliitos. Kun rasitus kohdistuu pieneen liitokseen monesta eri suunnasta, se altistuu rasitukselle lähes kaikissa muodoissaan, jolloin liitoksen veto-, kompressio-, leikkaus- ja halkeamislujuus joutuu koetukselle. Sisäkkäisessä liitoksessa liima-aine ottaa vastaan veto-, kompressio- ja leikkausrasitusta samalla kun itse kappaleen pintamateriaalit auttavat kestämään halkeamisrasitusta.

Päällekkäisliitosten kuoriutumis- ja leikkauslujuuteen kohdistuva rasitus

  • Päällekkäisliitosten kuoriutumis- ja leikkauslujuuteen kohdistuva rasitus

    Joissain pienliitossovelluksissa liitos on päällekkäinen, jolloin suurin osa rasituksesta kohdistuu liitoksen leikkauslujuuteen tai kuoriutumis-/halkeamislujuuteen. Toisin kuin paneeli–kehys-kokoonpanoissa, joissa on suhteellisen pitkät lineaariset pituudet kuorman jakamiseen, pienliitoskokoonpanot edellyttävät erittäin pitäviä liimoja, jotka kykenevät kestämään rasitusta hyvin pienellä alueella.


Tuoteryhmät pieniin kokoonpanoliitossovelluksiin

  • Akryyli-, epoksi- ja uretaanirakenneliimoissa on jopa yli 1 000 psi:n leikkauslujuus limittäisliitoksessa. Paras vaihtoehto äärimmäisen lujuuden ja rasituskestävyyden saavuttamiseksi, kun vaaditaan kestävyyttä myös ympäristöolosuhteiden rasitukselle. Soveltuu erityisesti metallipintojen liittämiseen.

  • Yksi osa liuottimia sisältämätöntä liimaa, joka saavuttaa käsittelylujuuden 5–10 sekunnissa. Soveltuu parhaiten pieniin liitossaumoihin (< 10 cm²). Käytetään useimmiten kumi- ja muovipinnoille. Hyvin tiiviitä liitoksia saadaan aikaan lähes välittömällä pidolla.

  • Yksikomponenttiset, kuumuudesta kovettuvat polyuretaaniliimat, jotka tarjoavat välittömän lujuuden ja pidon. Lopullinen lujuus kovettuneena yli 6,8 MPa (1 000 psi). Soveltuu parhaiten puu- ja muovipinnoille.

  • 3M-kierrelukiteliimoja on helppo annostella, ne kovettuvat nopeasti ja niiden vääntömomenttilujuus on suuri. Ne kestävät lämpöä ja tärinää sekä suojaavat korroosiolta sulkemalla kosteuden ja höyryt ulkopuolelle.

  • 100% kiintoainepitoiset kuumaliimat saavuttavat liitoslujuuden muutamassa sekunnissa. Soveltuu parhaiten puu- ja muovipinnoille.


Pienliitoskokoonpanojen tehoon vaikuttavat tekijät

Kaikkia taulukossa esiteltyjä 3M-teknologioita käytetään usein pienissä kokoonpanoliitoksissa. Oheisen taulukon avulla voit vertailla tuotteiden suorituskykyjä keskenään.

  • + = Hyvä ++ = Parempi +++ = Paras

Ota yhteyttä

Olemme valmiina auttamaan.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.
Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.