Liiman ruiskutus pinnalle liimauslaitteella

Kestävä pintojen laminointi

3M™:n ratkaisut suurten pintojen laminointiin estävät pintojen halkeilun ja hilseilyn

Kysy 3M-asiantuntijalta

Suurten pintojen laminointisovellukset

 • Suurten pintojen laminointisovelluksissa kaksi saman kokoista pintaa, joko jäykkää tai joustavaa, liitetään yhteen niin, että suurin osa pinnoista koskettaa toisiaan. Pintojen laminointi on yleistä ajoneuvoissa, erilaisissa laitteissa, kalusteissa ja rakennuksissa. Niissä edellytetään usein koko pinta-alan kattavaa joustavaa liitosta. Nopea liittäminen ilman mekaanisia kiinnikkeitä ja pintojen asemointi on usein tärkeää. Suurten pintojen laminointi on tehokkainta tehdä liimojen tai teippien avulla.

  Suurten pintojen laminointisovelluksissa vaaditaan tyypillisesti:
   

  • Leikkaus- ja kuoriutumislujuutta
  • Lämpötilojen ja liuottimien kestävyyttä
  • Esteettistä ulkonäköä ja vähäistä läpinäkyvyyttä
  • Työn nopeutta ja helppoutta
  • Nopeasti kehittyvää lujuutta

Suurten pintojen laminoinnin kuoriutumis- ja halkeamislujuuteen kohdistuva rasitus

 • Liima- tai teippiliitoksen kuoriutumis- ja halkeamislujuuteen kohdistuva rasitus

  Suurten pintojen laminointityön huono lopputulos on yleinen näky; jokainen on varmasti nähnyt pöydän, jonka reunanauha irvistää, tai mattopalan, jonka kulma on irronnut. Tällaisen laminoinnissa esiintyvän virheen syy on suhteellisen selvästi pinnan kuoriutuminen. Laminoinnin rasitus leikkaus- ja vetolujuudelle sen sijaan on usein vähäistä, koska rasitus jakaantuu suurelle liitosalueelle. Useimmat suurten pintojen laminointityöt ovat joustavan pinnan liittämistä jäykempään pintaan, mikä altistaa kuoriutumiselle. Kahden jäykän materiaalin laminointisovelluksissa, joista esimerkkinä komposiittipaneelirakenteet, liitokseen kohdistuva rasitus aiheuttaa pinnan halkeilua.

Tuoteryhmät suurten pintojen laminointiin

3M:n tuotteet suurten pintojen laminointiin liittävät kokonaisia pintoja nopeasti jopa täysin ilman kiinnikkeitä sallien kuivuttuaankin osien liikuttelun. Viimeistellyt tuotteet säilyttävät joustavuutensa ja liitos pitää myös taivutettaessa.

 • Akryyli-, epoksi- ja uretaanirakenneliimoissa on jopa yli 1 000 psi:n leikkauslujuus limittäisliitoksessa. Sopii erinomaisesti sovelluksiin, joissa vaaditaan raskaan massan kantokykyä.

 • Yksikomponenttiset, kuumuudesta kovettuvat polyuretaaniliimat, jotka tarjoavat välittömän lujuuden ja pidon. Lopullinen lujuus kovettuneena yli 1 000 psi. Pitkän avoimen ajan ansiosta voidaan levittää ruiskuttamalla.

 • Tehokas liimapinta linerillä. Voidaan laminoida pintaan manuaalisesti tai automaation avulla. Siisti asennus vähentää sotkua ja hävikkiä verrattuna liimoihin ja massoihin. Välitön tarttuvuus ja hyvin ohuet liitossaumat.

 • Liuotin- ja vesipohjaiset sprayliimat voidaan levittää ruiskuttamalla, siveltimellä tai telalla. Tämä mahdollistaa nopean ja helpon peittävyyden suurille alueille, myös epäsäännöllisille ja kevyesti kuvioiduille muodoille. Soveltuu useille eri materiaaleille.

 • 100% kiintoainepitoiset kuumaliimat saavuttavat liitoslujuuden muutamassa sekunnissa. Pitkän avoimen ajan ansiosta voidaan levittää ruiskuttamalla. Soveltuu epäsäännöllisen muotoisten ja kuvioitujen pintojen liittämiseen.


Suurten pintojen laminointiratkaisuihin vaikuttavat tekijät

Kaikkia seuraavassa taulukossa esiteltyjä 3M-teknologioita voidaan käyttää suurten pintojen laminointisovelluksissa. Oheisen taulukon avulla voit vertailla tuotteiden suorituskykyjä keskenään.

 • + = Hyvä ++ = Parempi +++ = Paras

Ota yhteyttä

Olemme valmiina auttamaan.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja, teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja, teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.