Kiitos esittämästänne pyynnöstä 3M:lle. Lomakkeessa antamianne tietoja tullaan hyödyntämään pyyntöön vastattaessa. Pyynnöstä riippuen vastaus voidaan toimittaa sähköpostilla tai puhelimitse 3M:n edustajan tai valtuutetun yhteistyökumppanin toimesta, joka käsittelee henkilötietojanne 3M:n tietosuojakäytäntöjen mukaisesti.
Olemme vastaanottaneet viestisi ja tarkastelemme nyt tiedusteluasi
Edustajamme ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla
Suunnittelijoiden ja insinöörien jokapäiväinen haaste on parantaa tuotteiden muotoilua sekä valmistusprosessia. 3M:n teipit ja liimat mahdollistavat laajemman materiaalivalikoiman tuotesuunnitteluun. Tämä antaa vapauksia kehittää estetiikkaa, keventää rakenteita ja parantaa lopputuotteen laatua. 3M:n liittämisratkaisujen avulla asiakkaamme voivat valmistaa entistä edistyksellisempiä tuotteita tehokkaammin. 3M:n liimoja ja teippejä voidaan käyttää monenlaisiin sovelluksiin ja useille eri pintamateriaaleille. Autamme mielellämme löytämään oikean ratkaisun liittämiseen tai kokoonpanoon jo suunnitteluvaiheessa.
Tuotteiden suunnitteluun ja valmistukseen on monia vaihtoehtoja. 3M:n liimat ja teipit tarjoavat ainutlaatuisia etuja verrattuna esim. hitsaukseen tai muihin mekaanisiin kiinnitystapoihin.
Raskaiden rakenteiden kokoonpanossa lähes standardiratkaisuna on hitsaus, mutta se vaatii erikoisosaamista eikä välttämättä toimi, jos liitettävät pinnat ovat eri materiaalia (esimerkiksi alumiinin kiinnitys teräkseen). Pulttikiinnitys sallii tarkan vääntömomentin hallinnan, ja liitos on irrotettavissa tai pultit vaihdettavissa. Pultit vaativat kuitenkin reikien poraamista pintaan. Ruuveja käytetään yleisesti, mutta ne eivät aina kestä kovaa kuormitusta ja voivat altistua korroosiolle. Myös niittaaminen on suosittu vaihtoehto, mutta kokoonpanon viimeisteleminen vaatii pääsyä molemmille puolelle, ja niitit toimivat parhaiten samankaltaisten materiaalien liittämisessä. Juottamista käytetään kun liitoksen tulee johtaa sähköä, mutta mekaanisesti liitos on yleensä heikko.
Pitävän kiinnityksen saavuttamiseksi teipin tai liiman on oltava tiiviisti kosketuksissa molempien kappaleiden pintoihin. Siksi liiman tai teipin valinnassa on otettava huomioon materiaalien pintaenergia ja puhtaus. Lisäksi tulee varmistaa käytettävän menetelmän riittävä pitävyys ja kestävyys sovelluskohteen vaatimuksiin. 3M:n asiantuntijat auttavat mielellään parhaan liittämismenetelmän valitsemissa jo suunnitteluvaiheessa, kun teet pintamateriaalivalintoja.
Pintaenergia on materiaalin fyysinen ominaisuus, joka määrittää liima-aineen tiiviin tarttumismahdollisuuden pintaan. Materiaalin korkea pintaenergia mahdollistaa nesteen leviämisen ja tarttumisen pintaan. Alhainen pintaenergia sen sijaan jättää nesteen helmeilemään pinnalle, eikä se pääse leviämään pintaan. Liima-aineen on levittävä pinnalle ja tartuttava materiaalin pintaan liitoksen muodostamiseksi.
Oikean liima-aineen valinnassa on tärkeää ottaa huomioon liitettävien materiaalien pintaenergiat sekä se, miten liima-aine tarttuu kuhunkin pintaan. Myös pintojen puhtaus on yksi tekijä, joka vaikuttaa liima-aineen tarttuvuuteen. Jotkin liima-aineet vaativat erittäin puhtaan pinnan tarttuakseen, mutta toisille puhtaudella ei ole niin suurta merkitystä.
Sisäinen lujuus eli koheesio tarkoittaa teipin tai liiman kykyä pysyä koossa rasituksen alaisena. Mitä vahvempi liima tai teippi on kyseessä, sitä suurempi on sisäinen lujuus. On tärkeää ottaa huomioon liitokseen kohdistuvat erilaiset rasitusvoimat. Yleisiä rasitustyyppejä ovat leikkaus-, halkeamis-, kuoriutumis- ja vetorasitus.
Sisäinen lujuus määräytyy liiman tai teipin kemiallisen koostumuksen mukaan. Liimoja on lujuudeltaan monenlaisia, aina teipeissä käytettävistä liima-aineista epoksi- ja akryylipohjaisiin rakenneliimoihin. Sisäiseltä lujuudeltaan sovellukseen parhaiten sopivan liiman tai teipin valitsemisessa on hyvä tietää, minkä suuruisia rasituksia liitokseen tai kappaleeseen kohdistuu ja miten usein.
3M:llä on laaja valikoima liimoja ja teippejä sekä kattava asiantuntemus eri pintamateriaaleista, jotta voimme auttaa parhaan ratkaisun valinnassa erilaisiin liittämis- ja kokoonpanoratkaisuihin.
Metallit – erityisesti yleisimmät, kuten teräs ja alumiini, ovat vahvoja, kestäviä, helposti työstettäviä, kustannustehokkaita ja laajasti käytettyjä materiaaleja teollisuudessa. Korkean pintaenergian ansiosta ja asianmukaisen pinnan esivalmistelun jälkeen, metallipinnat ovat yleensä helppoja liittää ja kiinnittää. Monet teippi- ja liimakiinnityksen edut, kuten rakojen täyttäminen ja pintojen erottaminen toisistaan, ovat erityisen hyödyllisiä metallien kiinnityksessä.
Perinteisiin materiaaleihin lukeutuu esimerkiksi lasi, keramiikka ja betoni sekä luonnonmateriaalit, kuten puu, tekstiilit, nahka ja kivi. Näissä materiaaleissa on kohtalaisen suuri pintaenergia, ja ne on verrattain helppo liittää. Pinnan esivalmistelu ja puhtaus vaativat kuitenkin erityishuomiota. 3M:n tuotevalikoimasta löytyy liimoja ja teippejä, jotka on suunniteltu erityisesti kunkin materiaalin liittämiseen.
Tekniset muovit ovat yleensä vahvoja ja jäykkiä materiaaleja, jotka kestävät korkeita lämpötiloja ja ovat usein tavallisia muoveja arvokkaampia. Teknisiä muoveja ovat mm. polykarbonaatti, ABS-muovi, uretaanivaahto, monet komposiitit ja useimmat maalit. Materiaaleja voidaan prosessoida merkittävästi, eikä niiden liittäminen ole yleensä kovin vaikeaa, mutta esimerkiksi muotin irrotusaineet voivat aiheuttaa haasteita.
Muovit, joissa on alhainen pintaenergia, hylkivät liiman levittymistä, joten liiman valinnassa on oltava huolellinen. Esimerkkejä näistä ovat polypropeeni, polyeteeni, polystyreeni ja monet pulverimaalit. 3M on kehittänyt muoviliimoja erityisesti näiden materiaalien liittämiseen.
Parhaan liittämistavan selvittämisessä on usein hyödyllistä miettiä liittämistapaa tai kokoonpanon tyyppiä. Alla esitetyissä kuudessa kokoonpanotyypissä on erilaiset vaatimukset, jotka voivat usein määrittää, mikä liima tai teippi on sovellukseen paras.
Yksi nopeimmista tavoista löytää paras mahdollinen liima tai teippi on miettiä, miten tuote tullaan valmistamaan ja miten sitä käytetään. Onko esimerkiksi tuotanto manuaalista vai automatisoitua? Kuinka paljon tilaa on käytettävissä? Millaisia lämpötiloja tuotteen pitää kestää käytössä? Onko alakohtaisia vaatimuksia, jotka tuotteen on täytettävä?
Muutama tärkeä kysymys kannattaa ottaa huomioon, kun mietitään liittämistä ja valmistusprosessia. Millainen valmistuksen ja kokoonpanolinjan prosessi on nyt? Onko teippi- tai liimaratkaisun sovittava nykyiseen prosessiin vai voiko prosessia tai laitteistoa muuttaa? Kuinka nopeasti kokoonpantavaa kappaletta siirretään valmistusprosessin vaiheiden välillä? Tarvitseeko liitosta asetella uudelleen? Mitkä ovat ympäristö-, terveys- ja turvallisuusvaatimukset sekä lainsäädännölliset vaatimukset? Mikä tahansa näistä tekijöistä voi vaikuttaa liiman tai teipin valintaan.
Lopputuotteen toimivuus on tärkeä osa kokonaisuutta. Miten ja missä valmista tuotetta käytetään? Onko kyseessä valmis tuote vai toiselle valmistajalle siirtyvä alihankintakokoonpano? Joutuuko se alttiiksi vaativille olosuhteille, joissa siihen voivat vaikuttaa äärilämpötilat, UV-säteily, tärinä, iskut, kosteus tai vesi? Onko tuotteelle puolustusvoimien, rakennusteollisuuden tai merenkulkua koskevia erityisvaatimuksia tai muita alan (esim. EU, FDA, UL tai ASTM) asettamia vaatimuksia? Kaikki nämä ovat tärkeitä tekijöitä lopullisen valinnan tekemisessä.
Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.
Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.