Kiitos esittämästänne pyynnöstä 3M:lle. Lomakkeessa antamianne tietoja tullaan hyödyntämään pyyntöön vastattaessa. Pyynnöstä riippuen vastaus voidaan toimittaa sähköpostilla tai puhelimitse 3M:n edustajan tai valtuutetun yhteistyökumppanin toimesta, joka käsittelee henkilötietojanne 3M:n tietosuojakäytäntöjen mukaisesti.
Olemme vastaanottaneet viestisi ja tarkastelemme nyt tiedusteluasi
Edustajamme ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla
Liittämisratkaisuja alhaisen pintaenergian muoveille
Alhaisen pintaenergian muovit eli LSE-muovit tunnetaan usein kirjainlyhenteistään. Niitä ovat esimerkiksi polypropeeni (PP), polyeteeni (PE tai HDPE), polystyreeni, asetaali, etyleenivinyyliasetaatti (EVA) sekä jauhemaalit. Ne ovat yleensä pehmeitä ja niillä on alhainen sulamispiste, joten niitä on helppo käsitellä suurinakin määrinä. Niissä on myös pieni tiheys, mikä auttaa keventämään rakenteita. Koska näiden materiaalien ensisijainen ominaisuus on alhainen pintaenergia, ne ovat kaikki haastavia liittää. Niille on olemassa toimivia liima- ja teippiratkaisuja valittavaksi ja testattavaksi, mutta verrattain vähän.
LSE-muoveja on helppo valaa erilaisiksi muodoiksi, ja niitä käytetään usein kertakäyttösovelluksissa, kuten merkinnöissä, koristeluissa ja pakkauksissa, mutta myös muovitarjottimissa, suojapuskureissa ja pakkausmuoveissa. Useimmat näistä sovelluksista ei vaadi vahvaa liimaa, mutta monia muoveja kierrätetään, suikaloidaan ja muunnetaan kevyeksi kierrätysmuoviksi. Materiaalin liittämisominaisuudet säilyvät suhteellisen samoina kierrätyksen jälkeenkin, mutta käyttökohteessaan ne voivat vaatia suurempaa lujuutta liima-aineelta.
Alla on esitelty liima- ja teippiratkaisuja, jotka soveltuvat erityisesti LSE-muovien liittämiseen. Lue lisää kustakin ratkaisusta alla olevien linkkien takaa.
Kaksipuoliset teipit ovat ohuita teippejä, joissa on liimapinta molemmin puolin. Valikoimastamme löytyy sekä selkäaineettomia teippejä että kaksipuolisia teippejä. 3M teippien ainutlaatuinen koostumus soveltuu erityisesti LSE-pintojen liittämiseen. Kaksipuoliset ja selkäaineettomat teipit soveltuvat ihanteellisesti tasaisten pintojen liittämiseen. Niitä käytetään usein stanssattuina paloina esim. älypuhelimissa, taulutelevisioissa, tiivisteinä, listakiinnityksissä sekä monissa pakkauksissa.
3M™ Scotch-Weld™ ‑pikaliimat ovat lujia nestemäisiä liimoja tiiviisti sovitettaville osille. Jo yksi pisara pikaliimaa neliötuumalla voi riittää useimpien pintojen liittämissovelluksissa, mukaan lukien LSE-muovit.
3M™ Scotch-Weld™ -akryyliliimat ovat kaksikomponenttisia nestemäisiä liimoja, jotka tarjoavat suurimman mahdollisen lujuuden vaativissakin sovelluksissa. Monet näistä liimoista sopivat hyvin LSE-muovien liittämiseen. 3M™ Scotch-Weld™ -akryyliliimoissa on hyvä iskunkestävyys ja suorituskyky monenlaisissa ympäristöolosuhteissa.
Polypropeeni (lyhenne PP) on termoplastinen polymeeri, jota valmistetaan propeenista eli propyleenistä. Sitä käytetään mm. kalvoissa, kuiduissa ja valetuissa kappaleissa. Se on yleistä myös pakkauksissa, pehmusteissa ja pakkauskelmuissa sekä kevyiden komponenttien valmistuksessa auto-, kodinkone- ja lääketeollisuuteen.
Polystyreeni on kirkas ja kova muovi. Se voi olla haurasta, mutta myös vahvempaa, esim. iskunkestävää, mutta näillä materiaaleilla on erilaiset liittämisominaisuudet. Polystyreeniä käytetään mm. pakkausten täytemateriaaleissa, laitteiden osissa, myymälätelineratkaisuissa, muovipakkauksissa, pulloissa, tarjottimissa ja kylteissä. Polystyreeniä on helppo käsitellä valamalla, mikä mahdollistaa kappaleiden tarkat yksityiskohdat. Sitä voi myös tyhjiömuovata vaahtomuovilevyiksi.
Polyeteeni on yleisin muovi, ja sitä valmistetaan eniten. Siitä valmistetaan usein pakkauskelmua, pulloja ja muita säilytysastioita. Polyeteenissä on melko alhainen lujuus ja lämmönkesto, mutta sitä on helppo käsitellä, joten sitä käytetäänkin sovelluksissa, joissa nämä tekijät eivät ole kovin tärkeitä.
Polyasetaali on läpinäkymätön, valkoinen muovi, joka on vahvaa ja jäykkää. Siinä on hyvä iskun- ja lämmönkestävyys sekä mittapysyvyys. Polyasetaalia käytetään usein erilaisissa komponenteissa kuten hammasrattaissa, liukuhihnoissa, silmälasien kehyksissä, kiinnikkeissä ja suksien siteissä.
Etyleenivinyyliasetaatti on kumimainen polymeeri, joka on sitkeää eikä murru helposti. Sitä käytetään usein jalkineiden pehmusteena, erityisesti tenniskenkien ja sandaalien välipohjallisissa, sekä urheilusuojissa. Sitä voidaan myös käyttää luonnonkorkin korvikkeena.
Perinteisten maalien pintaenergiat vaihtelevat paljon, joten vaatimukset liittämiseenkin ovat erilaiset. Jauhemaalit koostuvat kuivasta jauheesta ja sidosaineesta. Jauhemaali levitetään pinnalle ja kovetetaan kuumentamalla niin, että se muodostaa kovan, suojaavan pinnoitteen. Jauhemaaliin lisättyjen alhaisen pintaenergian lisäaineiden sulaessa pintaan, voi liittämisprosessista jauhemaalipintaan tulla haastavaa.
Parhaan liittämistavan selvittämisessä on usein hyödyllistä miettiä liittämistapaa tai kokoonpanon tyyppiä. Alla esitetyissä kuudessa kokoonpanotyypissä on erilaiset vaatimukset, jotka voivat usein määrittää, mikä liima tai teippi on sovellukseen paras.
Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.
Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.