Sulje  

Lähetä meille viesti

Kiitos esittämästänne pyynnöstä 3M:lle. Lomakkeessa antamianne tietoja tullaan hyödyntämään pyyntöön vastattaessa. Pyynnöstä riippuen vastaus voidaan toimittaa sähköpostilla tai puhelimitse 3M:n edustajan tai valtuutetun yhteistyökumppanin toimesta, joka käsittelee henkilötietojanne 3M:n tietosuojakäytäntöjen mukaisesti.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Lähetä viesti

Kiitos yhteydenotostasi 3M:lle

Olemme vastaanottaneet viestisi ja tarkastelemme nyt tiedusteluasi
Edustajamme ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla

An error occurred.

Synteettisten materiaalien Hero-kuva

LSE-muovit suunnittelussa

Liittämisratkaisuja alhaisen pintaenergian muoveille

KYSY 3M-ASIANTUNTIJALTA

Alhaisen pintaenergian muovien liittäminen

 • Kaavio erilaisten LSE-muovien pintaenergioista
 • Alhaisen pintaenergian muovit eli LSE-muovit tunnetaan usein kirjainlyhenteistään. Niitä ovat esimerkiksi polypropeeni (PP), polyeteeni (PE tai HDPE), polystyreeni, asetaali, etyleenivinyyliasetaatti (EVA) sekä jauhemaalit. Ne ovat yleensä pehmeitä ja niillä on alhainen sulamispiste, joten niitä on helppo käsitellä suurinakin määrinä. Niissä on myös pieni tiheys, mikä auttaa keventämään rakenteita. Koska näiden materiaalien ensisijainen ominaisuus on alhainen pintaenergia, ne ovat kaikki haastavia liittää. Niille on olemassa toimivia liima- ja teippiratkaisuja valittavaksi ja testattavaksi, mutta verrattain vähän.​​

  LSE-muoveja on helppo valaa erilaisiksi muodoiksi, ja niitä käytetään usein kertakäyttösovelluksissa, kuten merkinnöissä, koristeluissa ja pakkauksissa, mutta myös muovitarjottimissa, suojapuskureissa ja pakkausmuoveissa. Useimmat näistä sovelluksista ei vaadi vahvaa liimaa, mutta monia muoveja kierrätetään, suikaloidaan ja muunnetaan kevyeksi kierrätysmuoviksi. Materiaalin liittämisominaisuudet säilyvät suhteellisen samoina kierrätyksen jälkeenkin, mutta käyttökohteessaan ne voivat vaatia suurempaa lujuutta liima-aineelta.


Tuoteryhmät

Alla on esitelty liima- ja teippiratkaisuja, jotka soveltuvat erityisesti LSE-muovien liittämiseen. Lue lisää kustakin ratkaisusta alla olevien linkkien takaa.

 • Kaksipuoliset teipit ovat ohuita teippejä, joissa on liimapinta molemmin puolin. Valikoimastamme löytyy sekä selkäaineettomia teippejä että kaksipuolisia teippejä. 3M teippien ainutlaatuinen koostumus soveltuu erityisesti LSE-pintojen liittämiseen. Kaksipuoliset ja selkäaineettomat teipit soveltuvat ihanteellisesti tasaisten pintojen liittämiseen. Niitä käytetään usein stanssattuina paloina esim. älypuhelimissa, taulutelevisioissa, tiivisteinä, listakiinnityksissä sekä monissa pakkauksissa.

 • 3M™ Scotch-Weld™ ‑pikaliimat ovat lujia nestemäisiä liimoja tiiviisti sovitettaville osille. Jo yksi pisara pikaliimaa neliötuumalla voi riittää useimpien pintojen liittämissovelluksissa, mukaan lukien LSE-muovit.

 • 3M™ Scotch-Weld™ -akryyliliimat ovat kaksikomponenttisia nestemäisiä liimoja, jotka tarjoavat suurimman mahdollisen lujuuden vaativissakin sovelluksissa. Monet näistä liimoista sopivat hyvin LSE-muovien liittämiseen. 3M™ Scotch-Weld™ -akryyliliimoissa on hyvä iskunkestävyys ja suorituskyky monenlaisissa ympäristöolosuhteissa.


LSE-muovien tyypit

 • monissa kahvipannuissa on käytetty polypropeenia painon ja kustannusten pienentämiseksi

  Polypropeeni

  Polypropeeni (lyhenne PP) on termoplastinen polymeeri, jota valmistetaan propeenista eli propyleenistä. Sitä käytetään mm. kalvoissa, kuiduissa ja valetuissa kappaleissa. Se on yleistä myös pakkauksissa, pehmusteissa ja pakkauskelmuissa sekä kevyiden komponenttien valmistuksessa auto-, kodinkone- ja lääketeollisuuteen.

 • Jääkaappi, jonka sisäosat on valmistettu polystyreenistä

  Polystyreeni

  Polystyreeni on kirkas ja kova muovi. Se voi olla haurasta, mutta myös vahvempaa, esim. iskunkestävää, mutta näillä materiaaleilla on erilaiset liittämisominaisuudet. Polystyreeniä käytetään mm. pakkausten täytemateriaaleissa, laitteiden osissa, myymälätelineratkaisuissa, muovipakkauksissa, pulloissa, tarjottimissa ja kylteissä. Polystyreeniä on helppo käsitellä valamalla, mikä mahdollistaa kappaleiden tarkat yksityiskohdat. Sitä voi myös tyhjiömuovata vaahtomuovilevyiksi.

 • Polyeteenistä valmistettu muoviruisku

  Polyeteeni

  Polyeteeni on yleisin muovi, ja sitä valmistetaan eniten. Siitä valmistetaan usein pakkauskelmua, pulloja ja muita säilytysastioita. Polyeteenissä on melko alhainen lujuus ja lämmönkesto, mutta sitä on helppo käsitellä, joten sitä käytetäänkin sovelluksissa, joissa nämä tekijät eivät ole kovin tärkeitä.

 • Aurinkolasit, joiden kehykset on valmistettu polyasetaalista

  Polyasetaali (tunnetaan myös asetaalina)

  Polyasetaali on läpinäkymätön, valkoinen muovi, joka on vahvaa ja jäykkää. Siinä on hyvä iskun- ja lämmönkestävyys sekä mittapysyvyys. Polyasetaalia käytetään usein erilaisissa komponenteissa kuten hammasrattaissa, liukuhihnoissa, silmälasien kehyksissä, kiinnikkeissä ja suksien siteissä.

 • Mustat vaahtomuovinpalat, joihin on asennettu liimaa toiselle puolelle helppoa paikalle asennusta varten

  EVA

  Etyleenivinyyliasetaatti on kumimainen polymeeri, joka on sitkeää eikä murru helposti. Sitä käytetään usein jalkineiden pehmusteena, erityisesti tenniskenkien ja sandaalien välipohjallisissa, sekä urheilusuojissa. Sitä voidaan myös käyttää luonnonkorkin korvikkeena.

 • Vaativan käytön maalilla maalattu keltainen puskutraktori siirtämässä maata

  Maalit ja jauhemaalit

  Perinteisten maalien pintaenergiat vaihtelevat paljon, joten vaatimukset liittämiseenkin ovat erilaiset. Jauhemaalit koostuvat kuivasta jauheesta ja sidosaineesta. Jauhemaali levitetään pinnalle ja kovetetaan kuumentamalla niin, että se muodostaa kovan, suojaavan pinnoitteen. Jauhemaaliin lisättyjen alhaisen pintaenergian lisäaineiden sulaessa pintaan, voi liittämisprosessista jauhemaalipintaan tulla haastavaa.


Sovellukset

Parhaan liittämistavan selvittämisessä on usein hyödyllistä miettiä liittämistapaa tai kokoonpanon tyyppiä. Alla esitetyissä kuudessa kokoonpanotyypissä on erilaiset vaatimukset, jotka voivat usein määrittää, mikä liima tai teippi on sovellukseen paras.

Ota meihin yhteyttä

Olemme täällä auttaaksemme.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.