Sulje  

Lähetä meille viesti

Kiitos esittämästänne pyynnöstä 3M:lle. Lomakkeessa antamianne tietoja tullaan hyödyntämään pyyntöön vastattaessa. Pyynnöstä riippuen vastaus voidaan toimittaa sähköpostilla tai puhelimitse 3M:n edustajan tai valtuutetun yhteistyökumppanin toimesta, joka käsittelee henkilötietojanne 3M:n tietosuojakäytäntöjen mukaisesti.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Lähetä viesti

Kiitos yhteydenotostasi 3M:lle

Olemme vastaanottaneet viestisi ja tarkastelemme nyt tiedusteluasi
Edustajamme ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla

An error occurred.

3M VHB-teippiliitos kahdesta metallilevystä valmistetussa kanavointiputkessa.

Erilaisten metallipintojen liittäminen

Metallipinnat kokoonpano- ja suunnitteluprosessissa.

KYSY ASIANTUNTIJALTA

Metallipinnat suunnittelussa ja kokoonpanossa

Metallit ovat teollisuudessa usein kustannustehokkaita materiaaleja, sillä niitä voidaan käyttää laajalla lämpötila-alueella, ne kestävät säätä verrattain hyvin ja ovat erittäin kestäviä. Myös kuluttajat luottavat metallista valmistettuihin tuotteisiin: ne ovat vahvoja ja vankkoja sekä miellyttävät niin kosketusta kuin silmääkin. Metallipinnoilla saadaan aikaan haluttu ulkoasu aina rosoisesta teollisuusilmeestä huippuviimeisteltyyn pintaan.

Metallien muotoiluun ja käsittelyyn on lähes loputtomasti vaihtoehtoja: valaminen, meistäminen, taivuttaminen, kylmäveto – jopa perinteinen takominen sepän pajalla. Tämä kaikki on hyvin tuttua, jos on työskennellyt metallien parissa. Metalli on myös meille tuttu materiaali, ja näillä sivuilla esittelemme asiantuntemustamme erityisesti metallien liittämisestä.


Perinteiset kiinnitysmenetelmät verrattuna liima-/teippiliitokseen

 • Teknikko levittää liimauslaitteella 3M liimaa metallipinnalle

  Mekaaniset kiinnikkeet verrattuna liima- tai teippiliitokseen

  Mekaaniset kiinnitystavat ovat lähes yhtä vanhoja kuin metallintyöstö, joten ne ovat hyvin tuttuja ja yleisesti käytössä. Tuntuu luonnolliselta, että mekaaniset kiinnikkeet ovat hyvä valinta metallipintojen kiinnittämiseen, mutta ne eivät kuitenkaan aina ole paras valinta. Teollisuusteipeissä ja -liimoissa on kuusi tärkeää etua perinteisiin kiinnitysmenetelmiin nähden:
   

  1. Poraamista ja reikiä ei tarvita – poraaminen vie aikaa, ja reiät tekevät rakenteesta heikomman kyseisestä kohdasta. Ne voivat myös altistaa korroosiolle.
  2. Rasitus jakautuu tasaisesti koko liitoksen alueelle. Sen sijaan, että rasitus kohdistuisi voimakkaasti yhteen tai muutamaan pisteeseen, se jakautuu koko liitoksen alueelle ja parantaa kestävyyttä.
  3. Mahdollisuus käyttää ohuempia ja kevyempiä materiaaleja. Rasituksen jakautuessa koko liitoksen alueelle, materiaalin ei tarvitse kestää mekaanisten kiinnikkeiden aiheuttamaa kovaa pisterasitusta, jolloin ohuempikin materiaali voi riittää.
  4. Mahdollisuus liittää ja eristää toisistaan erilaisia materiaaleja. Kaikki mekaaniset kiinnitysmenetelmät eivät sovellu kaikille materiaaleille, ja kahden erilaisen metallin liittäminen yhteen voi aiheuttaa korroosio-ongelmia.
  5. Samanaikainen liittäminen ja tiivistäminen. Liittämisen lisäksi teippi-/liimaliitokset voivat myös tiivistää liitoksen.
  6. Vähemmän tärinää. Teippi-/liimaliitoksen joustavuus mahdollistaa liike-energian hajauttamisen sen välittämisen sijaan.

   

 • Kipinät sinkoilevat, kun teknikko hitsaa metallipintoja yhteen tehtaalla

  Hitsaaminen/juottaminen verrattuna liima- tai teippiliitokseen

  Lämpöliitostekniikat kuten hitsaaminen ovat tuttuja ja yleisesti käytettyjä kiinnitystapoja, koska muuttuvat kustannukset ovat alhaisia ja niiden tekeminen on yleensä nopeaa. Sekä lämpöliitokset että teippi- ja liimaliitokset tarjoavat oikein tehtyinä pitävän ja tiiviin liitoksen. Teippi-/liimaliitoksissa on kuitenkin tiettyjä etuja lämpötekniikkaliitoksiin nähden:
   

  1. Mahdollisuus liittää erityyppisiä metalleja toisiinsa. Teippi-/liimaliitos pitää pinnat erillään toisistaan, mikä estää galvaanista korroosiota.
  2. Liitoksen uudelleenkäsittely – liitos on helpompi irrottaa, kiinnittää uudelleen tai korjata.
  3. Alhaisemmat työvoimakulut – liitoksen tekeminen teipillä tai liimalla vaatii vähemmän työvoiman koulutusta ja asiantuntemusta.
  4. Esteettisyys – liittämismenetelmä ei vahingoita pintoja tai aiheuta värivirheitä.
  5. Mahdollisuus käyttää ohuempia materiaaleja - koska metalliin itsessään ei kajota (toisin kuin hitsatessa tai mekaanista kiinnitysmenetelmää käytettäessä), ohuempikin rakenne voi riittää.
  6. Alhaisempi energiankulutus – lämpöliittäminen vaatii paljon energiaa.
  7. Käyttäjäystävällisyys – useimpia liimoja voi käyttää huoneenlämmössä.

Metallin liittämisessä huomioitavaa

Kun valitaan parasta tapaa liittää metallipintoja, on otettava huomioon lukuisia tekijöitä, kuten liitoksen jäykkyys tai joustavuus, korroosio, altistuminen lämpötiloille ja rasituksen kohdistuminen.

 • Metallikappaleen liittäminen 3M VHB-teipillä metallilevyyn
  Jäykkyys vai joustavuus

  Jäykkä liima-aine välittää energiaa tehokkaasti, esimerkiksi golfmailan varresta lapaan. Joustava liima-aine sen sijaan auttaa hajauttamaan energiaa, esimerkkinä rakenteiden vaurioitumisen riskin minimoiminen raitiovaunun tärinästä. Teippi- ja liimavalikoimastamme löytyy rakenteeltaan useita eri jäykkyyttä tai joustavuutta edustavaa ratkaisua.

 • Hapettumista, ruostetta ja galvaanista korroosiota metalliruuvin kannassa
  Korroosio

  Galvaanista korroosiota tapahtuu johtuen eri metallien välisestä potentiaalierosta. Epäjalompi metalli, jolla on siis matalampi potentiaali, muodostuu sähköisessä parissa anodiksi ja syöpyy. Metalliset kiinnikkeet saattavat olla haastavia, sillä mitä pienempi anodi on suhteessa katodiin sitä suurempi on sen virrantiheys ja samalla myös korroosionopeus. Teippi-/liimaliitoksessa on se etu, että kiinnittämisen lisäksi ne mahdollistavat pintojen eristyksen korroosiota vastaan.

 • Jarrulevy on esimerkki lämpötilan aiheuttamista haasteista metallikappaleissa. Metalliin kohdistuva kitka aiheuttaa lämpenemistä ja rasitusta materiaaleissa.
  Lämpötila

  Eri materiaalit laajenevat ja kutistuvat eri kertoimilla lämmölle tai kylmälle altistettuina. Tämä voi vaikuttaa haitallisesti rakenteeseen. Sopivan joustava teippi-/liimaliitos voi absorboida osan lämpölaajenemisen tai kutistumisen aiheuttamasta rasituksesta. Tämä on tärkeää kun liitetään yhteen kahta eri metallia tai metallia sekä muuta materiaalia, kuten lasia, puuta tai muovia.

 • Vääntynyt metallikappale, jossa on metallilevyjen ruuviliitoksen aiheuttamia vaurioita
  Pisterasitus ja poraaminen

  Reikien poraaminen vie aikaa, mutta se myös heikentää kappaletta ja keskittää rasituksen reiän reunamille. Liimaaminen ja teippaaminen on sen sijaan nopeaa, ja rasitus jakautuu tasaisesti liitoksen alueelle.


Tuoteryhmät

Alle on valikoitu parhaiten metallipintojen liittämiseen soveltuvia liimoja ja teippejä. On tärkeää valita liiman tai teipin lujuus ja kestävyys materiaalin sekä sovelluksen asettamien vaatimusten mukaan. Lue lisää kustakin ratkaisusta alla olevien linkkien takaa.

 • 3M™ VHB™ -teippien avulla ei tarvitse tehdä kompromisseja, vaan voit toteuttaa suunnitelmat alusta loppuun saakka ilman epäesteettisiä ja näkyviä kiinnitysmenetelmiä. Kaksipuolisten akryylivaahtoteippien avulla saavutat helposti ja nopeasti lujan ja pitkäkestoisen liitoksen, joka jopa vahvistuu ajan myötä. Teipit soveltuvat monenlaisille pintamateriaaleille.

 • Kaksikomponenttiset 3M™ Scotch-Weld™ -epoksiliimat ovat lujia ja kestäviä liimoja, jotka sietävät hyvin korkeita lämpötiloja ja kemikaaleja. Sen vuoksi ne ovat ihanteellisia teollisuussovelluksiin. Liimoissa on erinomainen iskunkestävyys, ja niitä käytetään esimerkiksi ilmailu- ja avaruusteollisuuden sekä rakennus- ja kuljetusteollisuuden tuotesuunnittelussa.

 • 3M™ Scotch-Weld™ -akryyliliimoilla saavutat siistit, vahvat ja kestävät liitokset nopealla kovettumisajalla. Niiden avulla voit parantaa tuottavuutta ja tuotteen suorituskykyä. 3M™-akryyliliimoissa on hyvä iskunkestävyys, ja niiden säilyvyys on jopa 18 kuukautta huoneenlämmössä. Saatavilla miedon tuoksuisena, mikä parantaa työskentelyolosuhteita.

Erilaisten metallien liittäminen

Metallien liittäminen on helppoa, mutta jokaisella metallityypillä on erilaisia ominaisuuksia. Alla on esitelty yleisimmin käytetyt metallit.

 • Ruostumattomasta teräksestä valmistetut keittiökaapit ammattikeittiössä
  Ruostumaton teräs

  Ruostumaton teräs on rautaseosta, joka sisältää kromia. Ruostumattoman teräksen korroosionkestävyys perustuu sen sisältämään kromiin. Ruoanlaittovälineiden, aterimien, keittiöiden ja elintarviketeollisuuden laitteiden lisäksi sitä käytetään mm. kirurgisissa instrumenteissa, ajoneuvoissa, ilmailu- ja avaruusteollisuudessa, teollisuuden koneissa ja laitteissa sekä rakennusten julkisivuissa. Ruostumaton teräs on liittämisen kannalta helppo materiaali, mutta pinnan puhdistus liasta, pölystä, sormenjäljistä, voiteluöljyistä ym. tulee huomioida.

 • Kuvioitua teräslevyjä (turkkilevy) teollisessa valmistuksessa
  Teräs

  Teräksellä tarkoitetaan rautaseosta, jonka pieni hiilipitoisuus lisää sen kestävyyttä ja vahvuutta. Teräspinnat yleensä sinkitään (galvanoitu teräs) tai maalataan korroosion ehkäisemiseksi ennen kiinnityssovellusta tai sen jälkeen. Jos teräs on pinnoitettu ennen kiinnittämistä, liima itse asiassa kiinnittyy pinnoitteeseen teräksen sijaan, mikä vaikuttaa pinta-energiaan ja liiman levittymiseen. Liima- ja teippivalikoimastamme löytyy ratkaisuja, jotka kestävät galvanointi- tai maalausprosessin.

 • Alumiiniliuskoja valmiina liittämissovellukseen
  Alumiini

  Alumiini on verrattain pehmeä, kestävä, kevyt, taipuisa ja muotoutuva metalli, jota on helppo työstää, valaa, leikata ja pursottaa. Alumiinia seostetaan usein muilla metalleilla mekaanisten ominaisuuksien parantamiseksi. Alumiinin korroosionkestävyys perustuu pintaan muodostuvaan suojaavaan oksidikerrokseen. Alumiinin pinta siis hapettuu, mutta pintaan muodostuva tiivis oksidikerros suojaa alempia kerroksia korroosiolta. Alumiinipinta on ennen kiinnitystä usein puhdistettava tai kevyesti hiottava lian, pölyn, sormenjälkien ja voiteluöljyjen poistamiseksi.

 • Kupariputkia
  Kuparia sisältävät metallit

  Kupari on pehmeä, muovattava ja taipuisa metalli, jossa on erinomainen sähkön- ja lämmönjohtavuus. Sen on altis korroosiolle, eikä sen tulisi olla kosketuksissa sellaisten materiaalien kanssa, jotka aiheuttavat tai lisäävät korroosiota. Tällaisia ovat erityisesti muut metallit. Metallit, jotka voivat ajan myötä syöpyä, kuten kupari ja sen seokset messinki ja pronssi, vaativat erityishuomiota oikeaa liima- tai teippiratkaisua valittaessa. 3M:n tuotevalikoimasta löytyy erityisesti korroosion ehkäisemiseen ja kuparin kanssa käytettäväksi soveltuvia teippejä ja liimoja.


Sovellukset


Ota meihin yhteyttä

Olemme täällä auttaaksemme.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.