Kuva kädestä, joka pitelee tiivistettä

Tiivisteiden kiinnityskokoonpanot

3M:n tiivistetuotteet varmistavat pitävän ja luotettavan tiivistyksen

Kysy 3M-asiantuntijalta

Ratkaisuja esimuotoiltujen tiivisteiden kiinnitykseen.

Tiivisteet ovat tyypillisesti vaahtomuovia, kumia tai paperia, jotka toimivat rajapintana tai tiivistyksenä kahden eri materiaalin tai pinnan välillä. Niitä käytetään kaikkialla teollisuudessa, mutta ne ovat erityisen yleisiä elektroniikka- ja kuljetusteollisuudessa, nesteiden käsittelyssä ja laitevalmistuksessa. Sovellukset edellyttävät tiivistemateriaaleilta kestävyyttä monille eri nesteille, pitävää tartuntaa vaikeasti tarttuviin pintoihin sekä nopeaa ja helppoa asennusta. ​​

 • Tiivistyssovellusten tyypilliset vaatimukset 
   

  • Nopea ja helppo teipin tai liiman levitys
  • Vahva ympäristöolosuhteiden ja kemikaalien kestävyys
  • Pitävä tartunta vaahtomuoveihin, kumiin ja muihin vaikeasti tarttuviin pintoihin

Yleisimmät tiivistysliitokset ja niihin kohdistuvat rasitukset

 • Kompressiorasitus

  Kompressiorasitus

  Koska tiivisteet pysyvät paikallaan usein paineen ja kitkan avulla (esimerkkinä O-renkaat), varsinaista “yhteenliittämistä“ ei välttämättä tarvita. Tällaisissa käyttökohteissa liimalla tai teipillä tehtyyn tiivistykseen kohdistuu useimmiten siis kompressiorasitusta.

 • Kuva kuoriutumisrasituksesta

  Kuoriutumisrasitus

  Liiman tai teipin ensisijainen tehtävä on tiivistää ja pitää tiiviste pysyvästi paikoillaan, jos kaksi eri kappaletta tulee pitää erillään toisistaan. Tiivisteissä, joissa osa reunasta jää esiin, tai sovelluksissa, joissa tiivistettävien kappaleiden irrotus on toistuvaa (esim. jääkaappien ovissa), kuoriutumisrasitus muodostuu merkittäväksi. Näissä kohteissa tiivistemateriaalin tulee olla hyvin joustavaa, jolloin liimat ja teipit ovat erinomainen valinta niiden suuren kuoriutumislujuuden ansiosta.


VINKKI

Uraan asennetut tiivisteet tarjoavat äärimmäistä kestävyyttä, koska ura suojaa liimaa tai teippiä kuoriutumisrasitukselta ja ehkäisee kerroshalkeilua


Tuoteryhmät tiivistämiseen

3M:n teipit, liimat, tiivistysaineet ja kiinnittimet muodostavat laajan valikoiman tuotteita paneeli–kehys- ja jäykiste–paneeli-sovelluksiin. Liitä paneeleja kiinteisiin kehyksiin pysyvästi. Säilytä liitoksen joustavuus dynaamisen rasituksen tai lämpölaajenemisen varalta.

Tuotteen valitsemisessa huomioon otettavia asioita
 

 • Työvaiheiden lukumäärä
 • Liittämisen helppous
 • Lujuuden kehittymisnopeus
 • Joustavuus ja liitossauman mahdollinen laajeneminen
 • Pitovoima
 • Korjaus ja irrottaminen kovettumisen jälkeen
 • Vahvan ja kestävän liitoksen mahdollistavia VHB-teippejä voidaan stanssata erilaisiin muotoihin korvaamaan kumi- tai vaahtomuovitiivisteitä. Teippi on nopea ja yksinkertainen ratkaisu tiivistämiseen. Akryylivaahtoteippien umpisolurakenne tarjoaa vesitiiviin tiivistyksen tasaisten pintojen välille.

 • Yksikomponenttiset syanoakrylaattiliimat, jotka eivät sisällä liuottimia, saavuttavat käsittelylujuuden 5–30 sekunnissa. Soveltuu parhaiten pienten alueiden tiivistämiseen ja liittämiseen (< 10 cm2). Käytetään useimmiten kumi- ja muovipinnoille.

 • Yksiosaisia anaerobisia liimoja voidaan käyttää tiivisteeksi esim. monimuotoisten metallikappaleiden välille. Nestemäinen liima pääsee pienempiinkin rakoihin ja luo pitävän tiivistyksen kovettuessaan. Silloin kun vakiomuotoinen tiiviste ei sovi, tiivisteliima voi olla hyvä vaihtoehto.

 • Voidaan liittää tiivisteeseen ja stanssata sen jälkeen valmiiden tiivistysosien muodostamiseksi. Teippi mahdollistaa välittömän kiinnittymisen tasaisiin, kuvioimattomiin pintoihin.

 • Voidaan liittää tiivisteeseen ja stanssata sen jälkeen valmiiden tiivistysosien muodostamiseksi. Tarjoaa välittömän kiinnittymisen.

 • Liuotin- ja vesipohjaiset sprayliimat voidaan levittää ruiskuttamalla, siveltimellä tai telalla. Hyvin nopea, helppo ja taloudellinen ratkaisu monelle pinnalle, epäsäännöllisille muodoille ja kevyesti kuvioiduille pinnoille.


Tiivisteiden kiinnitystehoon vaikuttavat tekijät

Kaikkia taulukossa esiteltyjä 3M-teknologioita käytetään tiivistämiseen ja tiivisteiden liittämiseen. Oheisen taulukon avulla voit vertailla tuotteiden suorituskykyjä keskenään.

 • + = Hyvä ++ = Parempi +++ = Paras

Ota yhteyttä

Olemme valmiina auttamaan.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.
Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.