Nainen keinussa

Avanteen hoito

Mitä ovat avannetta ympäröivät ihovauriot?

 • Avanne eli stooma on ihoon tehty aukko, joka tehdään leikkauksessa vatsan etuosaan, jotta maha–suolikanavan tai virtsa- ja sukupuolielinten kanavan sisältö voidaan ohjata ulos elimistöstä.

  Avanteet ovat ulkonäöltään punaisia ja kosteita ja ne saattavat olla muutaman senttimetrin koholla ihosta, vaikka osa avanteista onkin ihon kanssa samalla tasolla. Avannekohdassa on paljon verisuonia, ja alueeseen kohdistuva isku aiheuttaa herkästi verenvuotoa, mutta muutoin avanne ei aiheuta potilaalle kipua tai epämukavuuden tunnetta.

  Avannetta ympäröivät ihovauriot ovat vaurioita avanteen ympäristössä. Vaikka useimmiten huomiota kiinnitetään painehaavojen ja muiden vaivojen hoitoon, olisi syytä huomioida kaikentyyppisten vältettävissä olevien ihovaurioiden, kuten avannetta ympäröivien ihovaurioiden, ennaltaehkäisy.


Miten avannetta ympäröivät ihovauriot kehittyvät?

 • Avannetta ympäröivä iho voi vahingoittua joko liimakiinnityksen vuoksi tai vuotavan pussin aiheuttamasta altistumisesta virtsalle ja ulosteille.

 • Ärsytysihottuma avanteen ympärillä

  Ärsytysihottuma avanteen ympärillä johtuu ihon altistumisesta virtsalle ja ulosteille. Ajan mittaan ihon sarveiskerros muuttuu pehmeämmäksi ja läpäisevämmäksi ja ihon pH muuttuu normaalista, ihoesteen ja korjaavien toimintojen kannalta välttämättömästä happamasta arvostaan emäksiseksi. Nestemäisessä ulosteessa on paljon valkuaista ja rasvoja hajottavia ruuansulatusentsyymejä, jotka vaurioittavat ihoa aiheuttamalla tulehduksen. Vaikutus on samankaltainen kuin inkontinenssiin liittyvän dermatiitin aiheuttamissa vaurioissa. Ohutsuolesta tulevassa ulosteessa (esimerkiksi sykkyräsuoli- tai tyhjäsuoliavanteesta tulevassa ulosteessa) on paljon tällaisia ruuansulatusentsyymejä.

 • Liimakiinnitykseen liittyvät ihovauriot

  Kun iholta irrotetaan teippi, sen mukana iholta poistuu myös orvaskesisolukerroksia. Jos kerroksia poistetaan toistuvasti niin, ettei iholle jää riittävästi aikaa uudistaa orvaskettä, sarveiskerros vahingoittuu, orvaskeden syvemmät osat paljastuvat ja ihon suojaustoiminta vaarantuu. Orvaskeden kerrokset ohenevat tai koko orvaskesi saattaa irrota verinahasta. Tämä liittyy useimmiten seuraaviin tilanteisiin:

    

  • Vanhuksella on heikko iho, jonka orvaskesi on heikosti kiinni verinahassa
  • Käytetään voimakkaita kiinnitysaineita
  • Käytetään tarra-aineita, kuten bentsoiinitinktuuraa
  • Kiinnitystuote irrotetaan väärin
 • Vinkkejä avannetta ympäröivien ihovaurioiden ennaltaehkäisyyn

    

  • Tarkista pussi vähintään kahdesti pussin vaihtovälin aikana
  • Tyhjennä pussi, kun se on kolmanneksen täynnä. Jos pussi täyttyy enemmän, seurauksena voi olla pussin irtautuminen ihosta.
  • Vatsan ihokarvat on leikattava
  • Irrota pussi ja kiinnitä uusi kahdesta kolmeen kertaa viikossa säännöllisin väliajoin, jos pohjalevy on irronnut ihosta tai on kohollaan ihosta tai jos näet tai tunnet virtsaa tai ulostetta pussin reunassa tai ympäröivällä iholla.
  • Levitä iholle 3M™ Cavilon™ kirvelemätön ihonsuojakalvo ennen pussin kiinnittämistä
  • Älä korjaa vuotavaa pussia teipillä. Se vain lisää ihoärsytyksen todennäköisyyttä, kun virtsa tai uloste voi jäädä puristuksiin ihoa vasten.
  • Aina kun tarvitset apua avannevälineisiin liittyen tai ohjeita avannetta ympäröivään ihon hoitoon, ota yhteyttä avanteisiin erikoistuneeseen hoitajaan.

Avannetta ympäröivän ihon hoito

 • On tärkeää, että avannetta ympäröivä iho on suojattu nesteiden ja liima-aineiden mahdollisesti ärsyttäviltä tai ihoa rapauttavilta vaikutuksilta.

  3M™ Cavilon™ kirvelemätön ihonsuojakalvon käyttäminen avannetta ympäröivällä alueella suojaa aluetta pitkään entsyymeiltä ja muilta virtsan tai nestemäisen ulosteen usein sisältämiltä aineilta1. Cavilon kirvelemätön ihonsuojakalvo suojaa ihoa myös kiinnitysaineiden aiheuttamilta vaurioilta2, joita syntyy, kun avannepusseja ja pohjalevyjä kiinnitetään ja irrotetaan toistuvasti. Cavilon kirvelemätön ihonsuojakalvo sopii erinomaisesti paksusuoli-, virtsa-, henkitorvi- ja mahalaukkuavanteiden ympäristön suojaamiseen. Sitä voidaan käyttää myös hankautuneelle tai rikkonaiselle iholle.

  Cavilon kirvelemätön ihonsuojakalvo on saatavilla kätevinä ja huomiota herättämättöminä 1 ml:n pyyhkeinä. Alkoholittomia pyyhkeitä on helppo käyttää ja ne tarjoavat hellävaraisen mutta tehokkaan suojan herkälle avannetta ympäröivälle iholle. Cavilon kirvelemötän ihonsuojakalvoa voi käyttää myös pussin kiinnityksen aikana suojaamaan ihoa kiinnitysaineiden aiheuttamilta vaurioilta sekä hoitamaan aristavaa ihoa.


Viitteet

  1. Jones D, Powell G, Burton J, Marshall J, Edwards A. (1999) An effective barrier against the ravages of proteolytic enzymes on peristomal and perianal skin. Esitetty RCN Gastroenterology and Stoma Care Nursing ‑konferenssissa, Eastbourne 1999.
  2. Arrowsmith M, Schuren J (2005) Laboratory Studies and general characteristics of Cavilon skin care products. 3M:n tietokannassa.