Kuva, jossa on useita 3M:n liima- ja teippituotteita: sprayliimoja, kuumaliimoja, teippejä ja liima-/tiivistemassoja.

3M teippi- ja liimateknologiat

Kappaleiden liima-aineella liittämisen perusperiaate on säilynyt samana siitä lähtien, kun historiassa ensi kertaa käytettiin liima-aineena koivuntuohitervaa. Liimaaminen perustuu kahden pinnan yhteen liittämiseen nestemäisen liima-aineen avulla. Luonnonraaka-aineisiin perustuvien ja synteettisten materiaalien kehityksen tuloksena on sittemmin syntynyt kaksi perustuotemuotoa, jotka perustuvat liima-aineella liittämiseen. Nämä tuotemuodot ovat teipit ja nestemäiset liimat.


Nestemäiset liimat

Liitettävien kappaleiden pinnoille levitetty nestemäinen liima kovettuu kiinteäksi ja sitoo liimattavat pinnat yhteen. Kovettuminen perustuu liiman fysikaalisten ominaisuuksien muutokseen tai kemialliseen reaktioon. Nestemäisiä liimoja on saatavana useilla eri koostumuksilla, joten niistä löytyy paljon vaihtoehtoja vastaamaan eri käyttökohteiden vaatimuksia.

 • Kaksikomponenttisissa reaktiivisissa liimoissa komponentti A sekoitetaan komponenttiin B, jolloin niiden kemiallinen reaktio tuottaa lopullisen liimaliitoksen.

 • Yksikomponenttiset reaktiiviset liimat sisältävät vain yhden komponentin, joka reagoi kemiallisesti esimerkiksi lämpöön, valoon tai kosteuteen.

 • Kuumaliimat ovat kiinteitä huoneenlämpötilassa, mutta muuttuvat nestemäiseksi kun niitä sulatetaan lämmöllä. Kun liima jäähtyy takaisin huoneenlämpötilaan, se kovettuu ja kiinnittää liitettävät kappaleet yhteen.

 • Reaktiiviset kuumaliimat ovat ainutlaatuisia tuotteita, joissa yhdistyvät kuumaliimojen ja reaktiivisten yksikomponenttisten liimojen ominaisuudet.

 • Liuotin- ja vesipohjaiset liimat sisältävät nestettä (liuotin tai vesi), jonka avulla liima-aine voidaan levittää liitettäville pinnoille. Lopulta neste haihtuu ja pelkkä liima-aine jää jäljelle. Liuotin- ja vesipohjaiset liimat on yleensä saatavilla kanistereissa, tynnyreissä tai aerosolipurkeissa.


Teipit

Teipeissä käytetään ns. kosketusherkkää liima-ainetta. Ne ovat usein kustannustehokas ratkaisu, koska sisäisen lujuuden mahdollistama kemiallinen reaktio on muodostunut jo teipin valmistusvaiheessa. Teippi on helposti asennettavissa ja sen viskoelastiset ominaisuudet pitävät pinnat välittömästi yhdessä.

 • Selkäaineettomassa teipissä liima-aineen päällä on irrotettava lineri.
  Teippejä on saatavilla myös siten, että lineri on liima-aineen molemmin
  puolin.

 • Kaksipuolisissa teipeissä kalvon tai muun materiaalin molemmin puolin on laminoitu kerros liima-ainetta. Kaksipuolisen teipin kummallakin puolella voi olla erilaiset ominaisuudet riippuen millainen liima-aine niihin on levitetty.

 • Kaksipuolisten vaahtoteippien vaahtomaisen selkäaineen (esim. akryyli, uretaani, polyeteeni) kummallekin puolelle on laminoitu kerros liima-ainetta. Näin ollen teipin molemmilla puolilla voi olla erilaiset ominaisuudet. Teippien vaahtomainen rakenne täyttää pinnassa mahdollisesti olevat epätasaisuudet ja raot sekä mahdollistaa ainutlaatuiset elastomeeriset ominaisuudet.

 • Mekaanisesti lukittuvaan kiinnitysratkaisuun on laminoitu kerros kosketusliimaa, jonka päällä on lineri.


3M liima- ja teippiteknologiat ja niiden ominaisuudet

Tuotekehityksemme tuloksena on syntynyt laaja valikoima erilaisia teippi- ja liimaratkaisuja, jotka on kehitetty vastaamaan lukemattomien erilaisten käyttökohteiden vaatimuksia. Tuotevalikoimamme on kuvattu alla olevassa taulukossa teknologioiden ja niiden pitolujuuden mukaan. Lineaarin alkupäässä ovat irrotettavat kosketusliimat, joita käytetään esimerkiksi Post-It®-viestilapuissa, ja toisessa ääripäässä taas erittäin kestävät ja vahvat epoksiliimat, joita käytetään esimerkiksi lentokoneiden osien kiinnittämiseen.

Kuva, jossa on runsas valikoima ominaisuuksiltaan erilaisia liima- ja teippituotteita 3M:n liima- ja teippiteknologioita kuvaavassa taulukossa.