Liimojen ja teippien kemiallisen koostumuksen perusteet

 • Kaavio, joka kuvaa liittämisen teknologian peruspilareita: pintamateriaaleja, liitosgeometriaa ja liima-aineiden kemiallista koostumusta.

  Yleiskatsaus

  • Yksi liittämisen teknologian peruspilareista on itse liiman kemiallinen koostumus. Liitoksen geometrian ja käytettävien pintamateriaalien lisäksi liiman kemiallisella koostumuksella on tärkeä asema kokoonpanon ja liitoksen optimaalisen suorituskyvyn kannalta.
  • Teippejä ja liimoja on saatavilla monissa eri muodoissa ja erilaisilla kemiallisilla koostumuksilla. Useimmiten liiman kemiallinen koostumus ei yksinään määrittele teipin tai nestemäisen liiman soveltuvuutta sovellukseen. Oikean ratkaisun valitseminen perustuu sen sijaan usein liitostyyppiin, pintamateriaalien ominaisuuksiin tai valmistusprosesseihin. Liimateknologiaa ja eri ominaisuuksia kannattaakin usein tarkastella kahden päätuoteryhmän eli nestemäisten liimojen ja teippien mukaan.
 • Alla on lueteltu yleisimmät perusainesosat, joihin liima-aineiden kemialliset koostumukset pohjautuvat. Näitä perusaineosia käytetään useimmiten pitkälle kehitetyissä teipeissä ja liimoissa, joita käytetään vaativiin ja käyttökohtaisesti speksattuihin liitossovelluksiin. Teipeissä ja liimoissa käytettävä teknologia kehittyy jatkuvasti tuotekehityksen ansiosta.

  Jokaisella alla mainitulla perusaineosalla on tiettyjä etuja, mutta myös rajoitteita. Oikean teippi- tai liimaratkaisun valintaa ei voi tehdä perustuen pelkästään perusaineosien yleisiin ominaisuuksiin, koska lopullisten tuotteiden koostumuksissa on paljon eri vaihtoehtoja ja poikkeuksia näihin. Yleiskatsaus perusaineosiin auttaa kuitenkin eri tuotevaihtoehtojen vertailussa ja yleisten toimintaperiaatteiden ymmärtämisessä. Oikeaa teippi- tai liimaratkaisua valittaessa tulee aina ottaa huomioon myös muut tekijät, kuten käytettävät materiaalit, liitoksen geometria jne.

  Liima- ja teippiteknologiat pohjautuvat viiteen eri perusaineosaan:
   

  • Epoksi
  • Uretaani
  • Akryyli
  • Silikoni
  • Kumi

  Perusaineosien yhdistelmistä ja niiden käytöstä eri tuotemuodoissa on saatavilla tuhansia eri variaatioita, joten valikoima eri liittämistarpeisiin ja käyttökohteisiin on merkittävä. Teipin tai liiman valintaa ei voi tehdä pelkästään perustuen siinä käytettävään perusaineosaan, kuten ei myöskään pelkästään pintamateriaalien ominaisuuksiin tai liitostyyppiin perustuen, vaan kaikki eri tekijät tulee huomioida oikeaa ratkaisua valittaessa. Saatavilla olevia erilaisia liimoja ja teippejä on tuhansia, kuten myös erilaisia liitostapoja ja kokoonpanoja. Mitä paremmin ymmärrämme liittämisen ja liima-aineiden teknologiaa sekä käyttökohteen vaatimuksia, sitä helpompaa on tehdä oikea ratkaisu käytettävästä liittämisratkaisusta.


Aiheeseen liittyvät osa-alueet


Ole meihin yhteydessä
Olemme valmiina auttamaan.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen löytämiseksi projektiisi? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja, teknisiä tai sovelluksiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09-525 21.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen löytämiseksi projektiisi? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja, teknisiä tai sovelluksiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09-525 21.