Pintojen valmistelu tarttuvuuden parantamiseksi

Jos materiaalin kiinnittäminen on haastavaa alhaisen pintaenergian vuoksi, on erittäin tärkeää valita oikea liima tai teippi kyseisen materiaalin liittämiseen. Materiaalin pintaenergiaa voidaan lisätä useilla eri tavoilla tarttuvuuden parantamiseksi. Tässä osiossa on kuvattu erilaisia tapoja pintaenergian muuttamiseksi.

 • Pohjusteet parantavat liiman tai teipin ja pinnan kemiallista vuorovaikutusta materiaalin pinnalla.
  Pohjustaminen

  Nesteen ja pinnan kemiallista vuorovaikutusta voidaan parantaa pohjusteilla tai tartuntaprimereillä. Pohjusteet lisäävät pintaan yksittäisen funktionaalisen kerroksen tai ohuen pinnoitteen. Pohjusteiden kemiallinen koostumus on suunniteltu siten, että molekyylien toinen pää kiinnittyy erittäin hyvin alhaisen pintaenergian materialeihin ja vapaa pää kiinnittyy erittäin hyvin liima-aineisiin.

 • Lue, kuinka plasmakäsittelyä voidaan käyttää pintaenergian muuttamiseen
  Plasmakäsittely

  Plasmakäsittely altistaa materiaalin pinnan ionisoidulle kaasulle, joka muuttaa pinta-atomien kemiallista reagointia. Plasmakäsittelyjä on useita erilaisia, ja plasmakäsittelypalveluihin erikoistuneita yrityksiä on useita.

 • Lue, kuinka liekkikäsittelyä voidaan käyttää pintaenergian muuttamiseen
  Liekkikäsittely

  Liekkikäsittely hyödyntää liekin palamisesta syntyvää kemiallista reaktiota materiaalin pinta-atomien muuttamiseksi. Kuten plasmakäsittelyssä, eri materiaalien liekkikäsittelypalveluihin erikoistuneita yrityksiä on useita.


Pinnan puhtaus

Materiaalin pintaenergia on tärkeä ja monimuotoinen tekijä, joka vaikuttaa tarttuvuuteen ja liittämiseen. Todellisuudessa kiinnitettävän materiaalin pinnassa on aina jonkin verran myös epäpuhtauksia, jotka vaikuttavat tarttuvuuteen. Näitä epäpuhtauksia saattavat olla pöly, öljy, rasva, sormenjäljet tai mikä tahansa muu lika, joka saattaa päätyä pinnalle.

 • Pinnan epäpuhtaudet saattavat aiheuttaa seuraavaa:

  • Heikentynyt kosketus liima-aineen ja materiaalin välillä, joka ehkäisee tai jopa estää tarttumisen ja kiinnittymisen
  • Liima-aine ei pääse tarkoituksenmukaisesti leviämään pinnalle
  • Heikentynyt liitoslujuus
 • Puhdas pinta mahdollistaa maksimaalisen liima-aineen kosketuksen ja tarttuvuuden pintaan
  Oikeanlainen kosketus ja tarttuvuus pintaan

  Puhdas pinta mahdollistaa maksimaalisen liima-aineen kosketuksen ja tarttuvuuden pintaan

 • Epäpuhtauksia sisältävä pinta estää liima-aineen tarkoituksenmukaisen pintakosketuksen
  Tehoton kosketus ja tarttuvuus

  Epäpuhtauksia sisältävä pinta estää liima-aineen tarkoituksenmukaisen pintakosketuksen

 • Pinnan huolellinen puhdistaminen on usein välttämätöntä ennen liittämistä, jotta liiman tai teipin maksimaalinen kosketus pintaan voidaan varmistaa. Puhdistus voidaan suorittaa seuraavasti:
   

  • Pinnan pyyhintä isopropyylialkoholin (IPA) ja veden sekoituksella 50/50 suhteella. Tämä riittää yleisesti muoveille, jotka eivät vaadi öljypinnoitteita eheyden suojaamiseen.
  • Puhdistus voimakkaammilla liuottimilla, esim. asetoni tai metyylietyyliketoni (MEK). Monissa metalleissa on öljypinnoite, joka estää hapettumista (ruostumista) tai on jäänyt pintaan käsittelyn tuloksena (esim. voiteluaineet).
  • Poista rasva teollisella rasvanpoistoaineella ja liuottimella. Näitä käytetään usein metallipinnoille, jotka ovat öljyisiä ja erittäin likaisia.

Pinnan esikäsittely hiomalla

Joskus pelkkä puhdistusaineilla käsittely ei riitä materiaalin pinnalla olevien epäpuhtauksien poistamiseen. Ruiskuvaletut muovit saattavat sisältää jäämiä muotin irrotusaineista, jotka on suunniteltu kestämään useita liuottimia. Metallien oksidikerrokset (esim. ruostuneessa raudassa) eivät irtoa pelkästään liuotinaineilla. Osa teollisista öljyistä on tehty kestämään liuottimia ja kemikaaleja, koska niillä suojataan metallipintoja kuljetuksen aikana.

 • Esimerkki pinnasta, jota ei ole valmisteltu ennen kiinnittämistä
  Valmistelematon pinta
 • Esimerkki pinnasta, joka on puhdistettu kerran ennen kiinnittämistä
  Pinta ensimmäisen puhdistuksen jälkeen

Pinnan esivalmistelu hiomalla

Joskus pinnan esikäsittely vaatii hiomista, jotta varmistutaan pinnan riittävästä valmistelusta liittämistä varten.

1. Puhdistus – Pinta on hyvä käsitellä ensin puhdistusaineella, jotta suurin osa epäpuhtauksista poistuu ja epäpuhtauksien levittyminen hionnan seurauksena estetään.

2. Hionta – Kevyt hionta tavallisella hiomapaperilla tai viimeistelyhiomatuotteella voi poistaa epäpuhtaan pinnan ja tuottaa liitokselle edullisen karheuden pintaan.

3. Puhdistus – Lopullinen käsittely puhdistusaineella poistaa hionnasta syntyneet epäpuhtaudet ja tuottaa kiinnitykseen optimaalisen sekä puhtaan pinnan.

 • Esimerkki pinnasta, jota käsitelty hiomapaperilla ennen kiinnittämistä
  Pinta hionnan jälkeen
 • Esimerkki pinnasta, joka on puhdistettu kaksi kertaa ennen kiinnittämistä
  Pinta toisen puhdistuksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät osa-alueet


Ota yhteyttä
Olemme valmiina auttamaan.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.