Pinnan karkeuteen vaikuttaminen

Pinnan hiontakäsittelyn edut eivät rajoitu ainoastaan epäpuhtauksien poistamiseen. Karhennettu kiinnityspinta johtaa monesti vahvempiin liitoksiin useista syistä:
 

 • Karheus tarjoaa lisää pinta-alaa, johon liima-aine pääsee ulottumaan liitoksen muodostamiseksi
 • Karhea pinta mahdollistaa enemmän mekaanisen lukittumisen alaa liitoksessa
 • Pinnan epäsäännöllisyydet saattavat ehkäistä murtumien etenemistä ja kiinnitys on vahvempi ja kestää paremmin rasitusta

Karkeus, erityisesti erittäin karkea ja epätasainen pinta, ei kuitenkaan ole aina etu. Pinnan karhentamisessa liittämistä varten oleellista on se, että liima-aine ulottuu täyttämään hionnasta aiheutuneiden naarmut ja uurteet. Tämä koskee sekä nestemäisiä liimoja että teippejä. Myös teipeillä on omanlaisensa "juoksevuus" ja ne muotoutuvat pinnan epätasaisuuksiin. Jos liima-aine ei pääse täysin ulottumaan pinnan uurteisiin ja uriin, liiman ja materiaalin kosketuspinta jää heikommaksi, jolloin liitoksen kestävyys ja tiiviys kärsii.

 • Ohuet teipit vaativat usein erittäin sileän pinnan kiinnityksen luomiseksi.

  Ohuet teipit

  Ohuet teipit vaativat usein erittäin sileän pinnan kiinnityksen luomiseksi. Esimerkiksi 50,8 mikronin paksuinen teippi ei pysty ulottumaan kovin syviin pinnan uurteisiin, vaan teipin alle saattaa jäädä rakoja, mikäli pinta on hyvin karkea.

 • Paksummilla teipeillä voidaan liittää tehokkaasti suhteellisen karkeita pintoja.

  Paksut teipit

  Paksummilla teipeillä voidaan kiinnittää suhteellisen karkeita pintoja. Esimerkiksi viimeistelyhiomatuotteilla, kuten Scotch-Brite™ 7447 -arkeilla karhennettuja pintoja.

 • Korkean viskositeetin liimat pystyvät täyttämään yli 0,25 tuuman rakoja.

  Korkean viskositeetin liimat

  Korkean viskositeetin liimat eivät pysty virtaamaan erittäin pieniin uriin ja halkeamiin, mutta niissä on parhaat täyttöominaisuudet silloin kun raot on 6,35 mm:n tai sitä suurempia. Täyttöominaisuus on tärkeä tekijä, kun liitetään erittäin karkeita materiaaleja, kuten viimeistelemätöntä lasikuitukomposiittia.

 • Alhaisen viskositeetin liimat levittyvät ja kostuttavat pinnan täydellisesti, joten niillä voidaan kiinnittää useita vaikeasti liitettäviä materiaaleja.

  Alhaisen viskositeetin liimat

  Alhaisen viskositeetin liimat pääsevät virtaamaan pienempiinkin pinnan halkeamiin ja uurteisiin. Alhaisen viskositeetin liimojen kyky levittyä ja kostuttaa pinnat täydellisesti tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon vaikeasti liitettävien materiaalien, kuten kumin ja syanoakrylaatin, liittämiseen.

Vaikka pinnan karkeuden huomioiminen ja liima-aineen ulottuvuus rakoihin on tärkeää, liiman tai teipin valitsemisen ei tulisi koskaan perustua ainoastaan tähän. Oikean teippi- tai liimaratkaisun valitsemiseen vaikuttavat kaikki liittämisen osa-alueet, joihin lukeutuu pintamateriaalit, liimojen ja teippien kemialliset ominaisuudet ja liitoksen geometria.

Teippejä, liimoja ja pinnan karkeutta koskevat osa-alueet


Ota yhteyttä
Olemme valmiina auttamaan.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen etsimisessä projektiasi varten? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja tai teknisiä tai käyttökohteisiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09 525 21.