Tärinän, melun ja muun energian hallinta teippi- ja liimaliitoksilla

Jotkut liittämissovellukset vaativat energiansiirtoa yhdestä materiaalista toiseen ja toiset sovellukset energian absorptiota tai hajauttamista. Liima-aineen valinta vaikuttaa siihen, miten hyvin liitos muuntaa energiaa halutulla lailla.

Yleensä energialla viitataan dynaamisesta, eli mekaanisesta rasituksesta aiheutuvaan energiaan, johon myös keskitymme pääosin tässä kappaleessa. On olemassa myös sovelluksia, joissa liitokselta edellytetään lämpö- tai sähköenergian siirtämistä tai hajauttamista. Liima-aineilla on erilaisia lämpö- ja sähkökemiallisia ominaisuuksia, joten oikean liima-aineen valinta on aivan yhtä tärkeää myös näissä sovelluksissa.

 • Lue lisää energian muuntamisesta jäykkien liimojen ja liimasaumojen avulla. Kuva palloa lyövästä golfpelaajasta.

  Energian siirtäminen

  Erinomainen esimerkki pienen liitoksen energian siirtämiskyvystä on golfmaila, jossa lapa on kiinnitetty varteen. Yksikään golfpelaaja ei halua heilautusenergian hajautuvan palloon, joten heilautuksesta syntyvän energian vaikutus pyritään hajauttamaan mahdollisimman hyvin jäykän liima-aineen avulla ennen kuin se pääsee mailan lapaan. Sama pätee kun liitetään komposiitista valmistettuja vetoakseleita. Koska moottori tuottaa vääntömomentin, suorituskyvyn kannalta on olennaista, että energiaa siirtyy tehokkaasti pyöriin.


 • Lue lisää siitä, miten energiaa hajautetaan ja vaimennetaan liimojen ja teippien avulla. Kuva tärisevistä pinnoista.

  Energian absorptio

  Perävaunun tai kuorma-auton sivupaneelien liitokset ovat yksi esimerkki sovelluksesta, jossa liitokseen kohdistuvan energian absorptio on tavoiteltu vaihtoehto. Jos paneelit kiinnitettäisiin jäykällä liima-aineella, se aiheuttaisi koko rakenteen tärinää ja melua pienenkin töyssyn kohdalla voimakkaasta sivutuulesta puhumattakaan. Sen sijaan viskoelastisen liiman tai teipin valinta voi lisätä joustavuutta ja imeä liitokseen kohdistuvasta rasituksesta syntyvää energiaa. Muita yleisiä esimerkkejä siitä, missä energian absorptio on suotavaa, ovat muun muassa urheiluvarusteiden pehmusteet, tablettitietokoneet ja autonovet.

  Liitostyypin suunnittelu vastaa usein valittavan liittämistavan teknologiaa. Kun verrataan kokoonpanon liitostyyppejä, niihin soveltuvia liima- ja teippiratkaisuja sekä valmistusprosessia, on helpompi rajata käyttökohteeseen soveltuvien vaihtoehtojen määrää.


Aiheeseen liittyvät osa-alueet


Ole meihin yhteydessä
Olemme valmiina auttamaan.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen löytämiseksi projektiisi? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja, teknisiä tai sovelluksiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09-525 21.

Tarvitsetko apua oikean tuotteen löytämiseksi projektiisi? Ota yhteyttä, jos tarvitset tuotetietoja, teknisiä tai sovelluksiin liittyviä neuvoja tai haluat tehdä laajemmin yhteistyötä 3M:n teknisen asiantuntijan kanssa. Voit myös soittaa numeroon 09-525 21.