Riskit silmille

Valitse oikea hitsausmaski

Hitsausmaskin valinnassa huomioon otettavia asioita

 • Tärkeimmät tekijät hitsausmaskin valinnassa ovat tietenkin suojaus ja luotettavuus. Yleisen mukavuuden ja työtehon kannalta kannattaa miettiä kuitenkin muitakin arvokkaita näkökohtia, kuten mahdollisuutta käyttää muita henkilönsuojaimia, helppokäyttöisyyttä, hitsauslasin tyyppiä, näkökentän laajuutta ja käytön joustavuutta. Seuraavien kysymysten miettimisestä voi olla hyötyä ennen maskin valintaa:


 • 1. Kuinka suuri osa työajastasi on varsinaista hitsausta?
  Jos teet paljon muita kuin hitsaustehtäviä, paras vaihtoehto voi olla maski, jossa on sekä suojavisiiri että ylös nostettava hitsauslasi (G5-01, 9100FX- ja 9100MP-lasit). Varsinkin hengityssuojausta tarvittaessa tämä on hyvä vaihtoehto, koska hengityssuojausta ei tarvitse riisua. Jos päätehtäväsi on hitsaus, paras vaihtoehto voi olla ulkoisella ohjaimella varustettu maski, josta voi vaihtaa suodatustilaa eri käyttötilanteita varten: esimerkiksi hiontatilaan tai omiin hitsauksen suosikkiasetuksiin (maskit, joissa on 9100XXi-lasi).
 • Kun työskentelet alueilla, joissa on yläsuunnasta tulevia vaaratekijöitä, voit hyötyä hitsauskypärästä, jossa on joustava päänsuojaus (QR – pikavapautus). Useimpiin tilanteisiin on saatavilla korvatulppia. Mikäli tarvitset kupumalliset kuulosuojaimet, kannattaa valita kypärä, jonka rakenne ei haittaa niiden käyttöä.
 • Koska kaikki hitsausprosessit tuottavat huuruja, suosittelemme aina käyttämään hengityssuojausta. 3M tarjoaa sekä kertakäyttöisiä että uudelleenkäytettäviä hiukkassuojaimia, jotka sopivat yhteen Speedglas-hitsausmaskien kanssa. Saatat kuitenkin huomata tarvitsevasi moottoroitua tai paineilmakäyttöistä järjestelmää sekä kypärää, jossa on ilmakanava. Voit valita useista eri malleista sen mukaan, mitä muita tarpeita sinulla on. Lisätietoja on hitsaussuojaimia koskevassa osassa (linkki).
 • Monille hitsaajille kyky nähdä suuri osa työkohteesta liikuttamatta maskia tai päätä on erittäin tärkeää. Laajaa näkökenttää tarvitseville hitsaajille paras vaihtoehto on malli G5-01TW, G5-01VC, 9100XX ja 9100XXi.
 • Siinä tapauksessa kiinnehitsauksen mukavuustila voi olla juuri sinua varten. Mukavuustila-asetus voi auttaa vähentämään silmien rasitusta, joka aiheutuu silmien jatkuvasta sopeutumisesta erilaisiin valon voimakkuuksiin kiinnehitsauksen aikana. Kun kiinnehitsaustila on käytössä, hitsauslasissa käytetään keskitason valotilaa (tummennus 5). Jos toista valokaarta ei sytytetä kahden sekunnin kuluessa, hitsauslasi palaa normaalitilaan (tummennus 3). Kiinnehitsauksen mukavuustila on saatavana malleissa G5-01TW, 9100XX, 9100X ja 9100V.
 • Kun otat G5-01TW, G5-01VC ja 9100XXi- tai SL-hitsauslasilla varustetun hitsausmaskin käyttöön, otat samalla automaattisesti käyttöön automaattisen tummennuksen.

  Kattava tuotekuvaus on Speedglas-hitsaussuojaimien verkkosivulla.

  Lataa 3M:n hitsaussuojaimien valintaopas! (PDF)