Kalanruotokaavio

Kalanruotokaavio Post-it® tuotteilla

Pidä ongelmat etusijalla


Ratkaisut ovat hieno asia, mutta vain silloin, kun ratkaistavista ongelmista on riittävästi tietoa. Kalanruotokaavio on menetelmä, jolla voit selvittää sekä suurten että pienten ongelmien mahdollisten syyt.

Ongelmia voi ilmetä operaation missä tahansa vaiheessa. Sen sijaan, että arvailet ongelman syytä (tai vielä pahempaa, odotat, että jokin menee vikaan), voit käyttää kalanruotokaaviota ja nähdä yhdellä silmäyksellä kaikki tuottavuutta heikentävät tekijät.

 • 1

  Pääset alkuun tunnistamalla ongelman tarkasti. Selvitä henkilö tai osasto, joka on vastuussa ongelmasta, ja/tai milloin ja missä se ilmenee. Käytä riittävästi tilaa – esimerkiksi Post-it®-luentotaululehtiötä – jotta voit laajentaa kaaviota tarvittaessa.

 • 2

  Kirjoita ongelma Post-it® Super Sticky viestilapulle– siitä tulee kalanruotokaavion "pää". Piirrä vaakasuora viiva viestilapun keskikohdasta ulospäin. Se on kalanruotokaavion "selkäranka", jonka pohjalta tiimi voi puuttua ongelmaan.

  Kirjoita ongelma Post-it® Super Sticky viestilapulle

 • 3

  Pohtikaa ja selvittäkää sitten tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa ongelman. Kyseessä voi olla esim. kuljetukseen, henkilöstön riittävyyteen tms. liittyvä pulma. Yrittäkää kattaa mahdollisimman monia mahdollisuuksia.

 • 4

  Piirrä viiva kaavion "selkärangasta" jokaista ongelman mahdollista komponenttia varten ja nimeä ne (esim. kuljetus, henkilöstö jne.). Vinkki: käytä selkärankaan Post-it® Super Sticky -merkintätarrarullaa, jolloin voit helpommin muokata kaaviota tarvittaessa.

  Piirrä viiva kaavion

 • 5

  Pyydä tiimiä ideoimaan aivoriihessä mahdollisia syitä ongelman osatekijöille. Kirjoita syyt Post-it® Super Sticky -viestilappuihin ja lisää ne asiaankuuluvan osatekijän viivaan (kaavion "selkärangan" ulkopuolelle).

 • 6

  Kun olette valmiita, sinulla ja tiimilläsi on visuaalinen apuväline ongelman hahmottamiseen, ja voitte ryhtyä tutkimaan perusteellisemmin kutakin sen mahdollisista osatekijöistä.KAIPAATKO VINKKEJÄ & IDEOITA?

Haluan vastaanottaa Post-it®-brändin uutisia ja muuta hyödyllistä tietoa.


null
SEURAA POST-IT® BRANDIA:
3M, Post-it® ja Canary Yellow™ -keltainen ovat 3M:n tavaramerkkejä.
Vaihda aluetta
Suomi - suomi