• share

  Puhdistus: Montrealin pöytäkirjan "mullistava" muutos käynnistää fluorihiilivetyjen (HFC-yhdisteet) alasajon vauhdilla

  marraskuuta 03, 2016
  share

  • Montrealin pöytäkirjan osapuolten 28. kokouksessa, joka järjestettiin Ruandan Kigalissa, 197 eri maan edustajat solmivat merkittävän sopimuksen nopeimmin lisääntyvien kasvihuonekaasujen, eli fluorihiilivetyjen (HFC-yhdisteet) tuotannon ja käytön asteittaisesta vähentämisestä. BBC:n uutispalvelun mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on julistanut tämän pöytäkirjan lisäyksen "suureksi voitoksi maapallolle" ja "mullistavaksi edistysaskeleeksi, joka huomioi yksittäisten kansakuntien tarpeet, mutta antaa mahdollisuuden vähentää ilmaston lämpenemistä puolella celsiusasteella." Uuden sopimuksen vaatimuksia sovelletaan ensin teollisuusmaihin ja vasta sitten kehitysmaihin.

   Yhdistyneiden kansakuntien Ruandassa järjestetyssä kokouksessa 197 valtiota sopi leikkaavansa voimakkaasti HFC-yhdisteiden käyttöään. Näitä voimakkaita kasvihuonekaasuja käytetään ilmastointilaitteissa, kylmälaitteissa sekä liuotinpuhdistuksessa ja höyryllä tehtävässä rasvanpoistossa. HFC-yhdisteet kehitettiin 1990-luvulla korvaamaan osittain halogenoituja kloorifluorihiilivetyjä (HCFC-yhdisteet) ja muita otsonia tuhoavia yhdisteitä. Vaikka liuotinpuhdistukseen käytettävät HFC-valmisteet, kuten Chemoursin HFC 43-10mee -yhdistettä sisältävät Vertrel™-tuotteet tai Solvayn HFC-365mfc-yhdistettä sisältävät Solkane™- ja Solvokane™-tuotteet eivät tuhoa otsonikerrosta, niillä on korkea ilmastoa lämmittävä vaikutus (GWP). HFC-yhdisteiden käytön jatkuva kasvu vauhdittaisi ilmastonmuutosta, joten kokouksen osanottajat päättivät vähentää niiden tuotantoa aiemmin HCFC-yhdisteiden käytön rajoittamiseksi solmitun sopimuksen, eli Montrealin pöytäkirjan puitteissa.

   Näin muutettu Montrealin pöytäkirja edellyttää, että

   • teollisuusmaat, kuten Yhdysvallat, alkavat vähentää HFC-yhdisteiden käyttöä vuoteen 2019 mennessä, ja
   • kehitysmaat sekä maat, joissa vallitseva lämpötila on korkea, saavat enemmän aikaa uusien kylmälaite- ja ilmastointiteknologioiden käyttöönottoon, ja osa näistä maista alkaa rajoittaa HFC-yhdisteiden käyttöä vuoteen 2024 mennessä.

   Koska tämä kaikki tehdään olemassa olevan, 1990-luvulla ratifioidun Montrealin pöytäkirjan puitteissa, sopimus on juridisesti sitova. Pöytäkirjan uuden muutoksen lopullisena tavoitteena on leikata HFC-yhdisteiden käyttöä maailmanlaajuisesti vähintään 80 prosenttia kuluvan vuosisadan puoliväliin mennessä.

   Höyryllä tehtävässä rasvanpoistossa käytettävän liuottimen valinnassa on tärkeää huomioida liuottimen turvallisuus, ympäristöystävällisyys ja tehokkuus. 3M™ Novec™ -tuoteperheen teknisiä nesteitä eivät koske HFC-yhdisteiden käyttöä rajoittavat säädökset, mutta niiden suorituskyvyssä tai kustannustehokkuudessa ei ole valittamista. 3M Novec -tuoteperheen nesteitä voit käyttää puhdistukseen luottavaisin mielin, sillä ne ovat tehokkaita, monipuolisia ja käytännöllisiä, ja saatavilla on useita vaihtoehtoja höyryllä tehtävään rasvanpoistoon sekä upotus-, pyyhintä- ja ruiskutuspuhdistukseen.

   Lue lisää siitä, miten 3M™ Novec™ -tuoteperheen tekniset nesteet voivat olla hyödyksi HFC-yhdisteiden käyttöä lopetettaessa.

   © 3M 2016. Kaikki oikeudet pidätetään.
   3M ja Novec ovat 3M Companyn tavaramerkkejä.
   Vertrel on The Chemours Companyn tavaramerkki.
   Solkane ja Solvokane ovat Solvayn tai jonkin sen tytäryhtiön tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä.
   Kaikki muut tavaramerkit ovat omien omistajiensa omaisuutta.

Tilaa 3M Novec -ajankohtaisaiheet

Saat suoraan sähköpostiisi asiantuntijayleisölle tarkoitettuja alan katsauksia, jotka ovat kirjoittaneet palonsammutuksen, liuotinpuhdistuksen ja valmisteiden kehityksen asiantuntijat.