Violetti kolmiulotteinen pyramidiverkkokuvio.

Vaihtoehto HFC-yhdisteille – lisää tehoa pienempään hintaan.

Smiths Aerospace otti käyttöön 3M™ Novec™ teknisen nesteen 72DE ja puolitti HFC-puhdistusliuotinten kulutuksen.

  • Mustang Vacuum Systemsin toimitilojen julkisivu

    Smiths Aerospace ei juuri esittelyjä kaipaa: Atlantin kummallakin puolella toimivalla järjestelmä- ja laitteistoyhtiöllä on yli 11 000 työntekijää ympäri maailmaa ja vuositasolla yli 2 miljardin dollarin myyntitulot. Vuonna 1940 perustetun Cheltenhamin-toimipisteen (Iso-Britannia) vastuualueena on erilaisten ilmailualan komponenttien ja järjestelmien, kuten mekaanisten mittalaitteiden, suunnittelu ja valmistus. Smiths Aerospacella tuotantotekniikan insinöörinä toimiva Mark Salisbury kertoo: "Mitä mekaanisiin mittalaitteisiin tulee, emme välttämättä valmista suuria tuotemääriä, mutta toisaalta meillä on tuotannossa noin 35 erilaista mittalaitetta, joista jokaisessa voi olla jopa 200 yksittäistä osaa. Tuotantoaikataulumme on siis erittäin kiireinen." Lisäksi monet komponentit ovat erittäin herkkiä ja vaativat huolellista valmistelua, kuten ruiskutusta ja silkkipainatusta.

Selkeä esimerkkitapaus

Useita vuosia sitten Smiths Aerospace oli jo päättänyt siirtyä trikloorietyleenistä (TCE) ympäristöystävällisempiin HFC-yhdisteisiin, joita ei ole luokiteltu vuonna 2007 voimaan astuneessa liuottimien päästöjä koskevassa direktiivissä karsinogeenisiksi, mutageenisiksi tai lisääntymistoksisiksi aineiksi (CMR-aineet). Vaikka Smiths Aerospace oli tyytyväinen alun perin käyttämäänsä HFC-yhdisteeseen, Ison-Britannian johtavan fluorikemikaalien ja erikoismateriaalien toimittajan Acotan myyntipäällikkö Mark Duggan vakuutti Mark Salisburyn siitä, että 3M:n Novec tekninen neste 72DE voisi tarjota merkittäviä kustannussäästöjä suorituskyvystä tinkimättä. Mark Salisburyn mukaan "Taloudelliselta kannalta Novec-nesteen käyttöön siirtyminen oli ehdottomasti järkevää. Mutta todellinen kysymys olikin: toimisiko se riittävän hyvin?" Tuotetta kokeiltiin tämän jälkeen miltei kahden kuukauden ajan, ja Acota oli koko ajan tiiviisti mukana prosessissa. Päivittäisestä käytöstä pidettiin kirjaa, ja tulokset puhuivat puolestaan...

"Ostohinta on halvempi, minkä lisäksi havaitsimme haihtumisesta tai tuotteen sisään jäävästä nesteestä johtuvan hävikin pienentyneen. Lisäksi neste poistuu tehokkaammin, ja suorituskyky on osoittautunut paremmaksi. Aiemmin osa kokoonpanoista oli esipuhdistettava, mutta Novec-nestettä käytettäessä se ei ole tarpeen, mikä säästää aikaa", kertoo Salisbury.

"Hävikin pieneneminen on hyvä myös ympäristövaikutusten kannalta.”

MARK SALISBURY,
Tuotantotekniikan insinööri, Smiths Aerospace

Ei uusia laiteinvestointeja

Lisäetuna oli, että puhdistuslaitteen vaihto ei ollut tarpeen, vaan kiehumispisteen nosto 38 asteesta 44 asteeseen riitti. Salisbury uskoo, että myös se on vaikuttanut puhdistustehon paranemiseen. "Olemme myös voineet jatkaa käytetyn liuottimen kierrätystä liuottimien talteenottolaitoksemme kautta. Tällä tavoin saamme talteen jopa 95 % käytetystä liuottimesta uudelleenkäyttöä varten. Tämä pienentää uuden liuottimen ostokustannuksia sekä hävittämiseen liittyviä kustannuksia ja ympäristövaikutuksia", Mark Salisbury lisää. Vaikka aikaa ei ole vielä kulunut paljon, Salisbury uskoo, että siirtymällä Acotan toimittaman 3M Novec 72DE -nesteen käyttöön "Saamme puolitettua vuosittaiset liuotinkustannuksemme. Se on tärkeää, sillä kaikkien tuotantoteollisuuden yhtiöiden tavoin meillä on jatkuva tarve pienentää asiakkailta veloitettavia kustannuksia. Yhteistyössä Acotan kanssa olemme päässeet tähän tavoitteeseen suorituskyvystä tinkimättä. Novec-neste on ollut meille tehokas valinta."