Vertailussa vesipuhdistus- ja liuotinpuhdistusratkaisut

Valmistamiesi osien puhdistusmenetelmän valinta vaikuttaa liiketoimintaan pitkällä tähtäimellä: siinä on huomioitava vuositason kustannukset, ympäristöystävällisyys (myös alttius tuleville säädösmuutoksille) ja tarpeisiisi riittävä suorituskyky. Riippumatta siitä, etsitkö uutta vesipuhdistus- tai liuotinpuhdistusjärjestelmää, korvaavaa tuotetta nPB:n tai TCE:n tilalle tai ratkaisua erityisen vaativaan puhdistuskäyttöön, sinun kannattaa tutustua 3M™ Novec™ teknisillä nesteillä toteutettuun ympäristöystävälliseen ja tehokkaaseen puhdistukseen.

 • Kuva suuresta vesipuhdistusjärjestelmästä, joka on tyyppiesimerkki vettä, puhdistusaineita ja lisäaineita käyttävästä ratkaisusta
  Mitä vesipuhdistus on?

  Vesipuhdistuksella tarkoitetaan yksinkertaisesti vesipohjaista puhdistusta, jossa veteen lisätään erilaisia puhdistusaineita, pinta-aktiivisia aineita, emulgointiaineita tai puskureita, ja tätä liuosta käytetään teollisten osien puhdistamiseen lämpöä, mekaanista liikettä ja aikaa hyödyntämällä. Tavallisesti useiden pesuvaiheiden jälkeen tehdään huuhtelu puhdistusainejäämien poistamiseksi. Lopuksi osat kuivataan kuumalla ilmalla tai liuottimilla, kuten isopropanolilla.

   

  Vesipuhdistus toimii usein erittäin tehokkaasti seuraavissa tilanteissa:

  • kun puhdistuksen yhteydessä levitetään suojapinnoitteita, kuten ruosteenestoaineita
  • kun puhdistuksen yhteydessä levitetään pintaviimeistelyaineita, kuten kirkasteita
  • kun tarkoitus on poistaa ionisia epäpuhtauksia, kuten suoloja.
 • Kuva pienestä höyryä käyttävästä rasvanpoistolaitteesta, joka on tyyppiesimerkki 3M™ Novec™ -tuoteperheen teknisten nesteiden ja muiden puhdistusliuottimien kanssa käytettävästä laitteesta
  Mitä liuotinpuhdistus on?

  Liuotinpuhdistus tehdään usein höyryä käyttävässä rasvanpoistolaitteessa, ja siihen käytetään tarkoitukseen varta vasten valmistettua puhdistusliuotinta. Osat upotetaan kiehuvaan nesteeseen, jota suodatetaan ja tislataan jatkuvasti, jolloin lika liukenee pois osien pinnalta. Joskus prosessiin yhdistetään ultraäänisekoitus. Tämän jälkeen osat huuhdellaan nopeasti höyryllä ja kuivataan, jolloin neste haihtuu, tiivistyy laitteen jäähdytyskierukoihin ja palautuu rasvanpoistolaitteeseen uudelleenkäyttöä varten. Kuivat osat poistetaan laitteesta.

   

  Liuotinpuhdistus toimii usein erittäin tehokkaasti seuraavissa tilanteissa:

  • rakenteeltaan monimutkaisten mekaanisten ja elektronisten osien puhdistaminen
  • jäämiä jättämätön puhdistaminen
  • suurten osamäärien nopea puhdistaminen
  • matalaa kuivauslämpötilaa vaativien herkkien osien puhdistaminen.

Kaikki liuottimet eivät ole samanlaisia

 • Puhdistusliuottimien eroja kuvaamassa kaksi vaaleansinistä mitta-astiakuviota, joissa kummassakin on X-merkintä, ja yksi violetti mitta-astiakuvio, jossa on merkintä Novec

  Moderni kemianteollisuus on löytänyt ratkaisut moniin vanhempiin puhdistusliuottimiin, kuten fluorihiilivetyihin (HFC-yhdisteet), trikloorietyleeniin (TCE) ja n-propyylibromidiin (nPB), liittyviin ympäristö- ja turvallisuusongelmiin. 3M™ Novec™ -tuoteperheen tekniset nesteet kehitettiin nimen omaan yhdistämään erinomainen puhdistusteho ympäristöystävällisyyteen (olematon otsonia tuhoava ominaisvaikutus ja alhainen ilmastoa lämmittävä vaikutus) ja hyvään työntekijöiden turvamarginaaliin (vähäinen myrkyllisyys ja syttymättömyys).


  Lue lisää siitä, miten Novec-nesteet pärjäävät vertailussa vanhoihin liuottimiin, kuten nPB:hen ja TCE:hen.


Vesipuhdistuksen ja Novec-puhdistuksen kustannusvertailu

Veden ja sähkön hinta litraa tai kilowattituntia kohti on alhainen. Mutta suuria määriä käytettäessä kokonaiskustannukset voivat nousta korkeiksi – ja lisäksi ne voivat vaihdella huomattavastikin esimerkiksi kuivuuden, veden säännöstelyn tai sähköverkon suuren kuormituksen vuoksi. Lisäksi mitä monimutkaisempi puhdistusjärjestelmäsi on, sitä enemmän aikaa ja resursseja sen ylläpito vaatii.

Vaikka Novec-nesteiden kaltaisten liuottimien hinta litraa kohti on vesipohjaisia puhdistusaineita korkeampi, puhdistusprosessin kokonaishinta jää usein merkittävästi pienemmäksi.


Tehdasinsinööri laskemassa messinkisiä hydrauliikkalinjan liitososia sisältävää koria höyryä käyttävään rasvanpoistolaitteeseen

Löydä yrityksellesi parhaiten sopiva Novec-puhdistusneste

Meillä on laaja valikoima räätälöityjä puhdistusliuottimia kevyeen, kohtalaiseen ja vaativaan puhdistuskäyttöön. Asiantuntijamme ja valtuutetut jakelijamme voivat auttaa sinua löytämään tuotteen, joka täyttää tarpeesi puhdistustehon, materiaaliyhteensopivuuden, kiehumispisteen, kuivumisajan ja muiden ominaisuuksien osalta.

Tilaa näyte tai puhdistuskokeilu

Vesipuhdistuksen ja Novec-puhdistuksen tehokkuusvertailu

Vettä ja öljyä ei voi sekoittaa, mutta Novec-nesteiden koostumus on suunniteltu nimenomaan tuotantokäytössä yleisten rasvojen, öljyjen, juotospastojen ja muiden aineiden poistoon monenlaisilta pinnoilta. Riippumatta siitä, puhdistatko muovia, metallia tai keraamista materiaalia, tarkkuuskoneistettuja osia tai elektronisia komponentteja, tarpeisiisi löytyy sopiva Novec-neste. 

Tutustu tarkemmin tietoihin, joiden perusteella Novec-nesteiden ja vesipohjaisten puhdistusaineiden vertailu laadittiin. 

 • Prosessiin kuluvan ajan eroja kuvaamassa kellokuvio, jossa on merkintä Vesi ja joka on puoliksi sininen, ja toinen kellokuvio, jossa on merkintä Novec ja jossa on edellistä pienempi violetti osio.
  Lyhyempi puhdistusaika

  Novec-nesteiden käyttö lyhentää puhdistusaikaa, jolloin voit nostaa tuotannon tuntikapasiteettia.

 • Pintajännityksen merkitystä kuvaamassa kuva uritetusta pinnasta, jossa on merkintä Vesi ja jonka päällä on kupla, ja kuva uritetusta pinnasta, jossa on merkintä Novec ja jonka sisään tunkeutuu kupla
  Parempaa puhdistusta ja huuhtelua

  Novec-nesteiden koostumus on suunniteltu siten, että niillä on matala pintajännitys (alle 20 mN/m), jolloin ne pystyvät tunkeutumaan helposti rakenteeltaan monimutkaisten osien sisään.

 • Kuva likaisesta sinisestä lasista, jossa on teksti Vesi ja kuva kiiltävän puhtaasta violetista lasista, jossa on teksti Novec
  Ei jäämiä

  Novec-nesteet puhdistavat osat jättämättä kalkki- tai puhdistusainejäämiä.

 • Kuva pienestä violetista jalanjäljestä, jossa on teksti Novec ja kuva suuresta vaaleansinisestä jalanjäljestä, jossa on teksti Vesi
  Vähemmän tilaa vievät laitteet

  Tyypillinen vesipuhdistuslaitteisto vie 2–3 kertaa enemmän tilaa kuin höyryä käyttävä rasvanpoistolaite. Novec-nesteillä tehty höyryä käyttävä rasvanpoisto vaatii vesipuhdistusta vähemmän säiliöitä, eikä lainkaan kuivauslaitetta tai vedenpuhdistusjärjestelmää.


Tehokasta puhdistusta ilman haittapuolia

Novec-nesteitä käyttävät valmistajat hyötyvät liuotinpuhdistuksen suorituskykyeduista ilman vanhempiin puhdistusliuottimiin, kuten n-propyylibromidiin (nPB), metyleenikloridiin (MeCl), perkloroetyleeniin (Perc), trikolorietyleeniin (TCE) tai HFC-yhdisteisiin liittyviä ympäristö- ja turvallisuusongelmia.

 • Ympäristöystävällisyyttä kuvaava violetti kuva maapallosta, jota ympäröi lehti ja sen varsi
  Ympäristöystävällinen

  Kaikilla Novec-nesteillä on olematon otsonia tuhoava ominaisvaikutus sekä alhainen ilmastoa lämmittävä vaikutus.

 • Turvallisuutta kuvaava violetti kilpikuvio, jonka keskellä on sydän
  Reilu turvamarginaali

  Novec-nesteillä on laajat turvamarginaalit. Esimerkiksi Novec 72DE -nesteen turvaraja on 20 kertaa tyypillisiä altistustasoja korkeampi.

 • Syttymättömyyttä kuvaava violetti liekkikuvio, jonka yli on vedetty vinoviiva
  Syttymätön

  Kaikki Novec-nesteet ovat syttymättömiä, eikä niillä ole leimahduspistettä.

 • Lämpöstabiiliutta kuvaava violetti vaakakuvio
  Vakaa koostumus

  Novec-nesteet säilyvät vakaina erittäin pitkään, mikä mahdollistaa yhtenäisen puhdistustehon ja helpottaa kierrättämistä. Ja toisin kuin nPB:tä ja TCE:tä käytettäessä, happojen vastaanottavuutta ei yleensä tarvitse testata.


HFC-yhdisteiden alasajo jatkuu

Fluorihiilivetyjen (HFC-yhdisteiden) kaltaisten liuottimien käyttöä pyritään asteittain vähentämään maailmanlaajuisten sopimusten kuten Montrealin pöytäkirjan avulla. Syynä on niiden voimakas ilmastoa lämmittävä vaikutus. EU:n alueella päivitetty F-kaasuasetus kieltää joidenkin HFC-yhdisteiden, mukaan lukien HFC-23:n, myynnin vuoden 2015 alusta alkaen; lisäksi kaikkien muiden HFC-yhdisteiden käyttöä vähennetään asteittain 21 prosenttiin vuosien 2009–2012 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Kun käytät Novec-nesteitä, sinun ei tarvitse huolehtia HFC-yhdisteiden käytön vähentämisestä, vaan käytössäsi on ympäristöystävällinen vaihtoehto, jonka ilmastoa lämmittävä vaikutus on vähäinen ja jota eivät uhkaa rajoitus- tai kieltosäädökset.


Ota yhteyttä ja kysy lisää Novec-puhdistusliuottimista

Olemme täällä auttaaksemme.

Tiimimme insinöörit ja asiantuntijat vastaavat mielellään kysymyksiisi ja tarjoavat tarvitsemaasi tukea, esimerkiksi näytteiden tilaamisessa ja puhdistuskokeilujen järjestämisessä. Ota yhteyttä jo tänään.