Tehoelektroniikan uppojäähdytys

Tarkka jännitteenhallinta suuressa mittakaavassa on mahdollistanut monia tehokkaita innovaatioita. Näitä ovat esimerkiksi suurnopeussähköjunat, tuulivoimalat sekä erilaisten ajoneuvojen sähkömoottorit raskaista maansiirtokoneista sähköskoottereihin. Mutta tällaisia prosesseja ohjaavat laitteet – kuten vaihtosuuntaajat, tyristorit, eristebipolaaritransistorit (IGBT) ja taajuusmuuttajat – tarvitsevat suorituskykyistä tehoelektroniikan jäähdytystä.

3M on kehittänyt 3M™ Novec™ -tuoteperheen tekniset nesteet hyvin jännitettä vaihtavien tehoelektroniikkasovellusten uppojäähdytykseen soveltuviksi. Nämä dielektriset nesteet ovat turvallisia käyttää kosketuksissa elektroniikkaan, ja ne jäähdyttävät tehoelektroniikan tehokkaasti ja yhtenäisesti yksi- tai kaksivaiheisella uppojäähdytyksellä. Tarjolla on laajat käyttölämpötila-alueet, erinomainen materiaaliyhteensopivuus ja vaivaton huollettavuus. Nämä ominaisuudet tekevät Novec-nestettä hyödyntävästä uppojäähdytyksestä yksinkertaisen, tehokkaan ja suorituskykyisen vaihtoehdon ilma-, vesi- tai öljyjäähdytykselle. Lisäksi nämä edut ovat käytettävissäsi työntekijöiden turvallisuudesta tai ympäristöystävällisyydestä tinkimättä. Kun kehität tehokkaita sähkölaitteita tulevaisuuden tarpeisiin, pidä ne viileinä 3M Novec -nesteiden avulla.

Taiteellinen valokuva, jossa on roiskuvaa kirkasta nestettä kirkkaansinisellä taustalla.
Astu tulevaisuuteen edistyksellisen jäähdytyksen avulla.

Uppojäähdytyksen potentiaali tehoelektroniikan tärkeimmillä sovellusalueilla

Tehoelektroniikka edistää tulevaisuuden kehitystä. 3M:llä on useiden vuosikymmenten kokemus teho-elektroniikan jäähdytyksestä 3M™ Fluorinert™ -elektroniikkanesteillä. Nyt uuden sukupolven Novec-nesteet auttavat toteuttamaan jäähdytyksen yksinkertaisella, tehokkaalla ja luotettavalla uppojäähdytysmenetelmällä, joka on myös ympäristön kannalta kestävä valinta. Novec-nesteiden käytöllä on merkittäviä etuja muihin nykyisiin jäähdytysmenetelmiin verrattuna, ja ne soveltuvat jäähdytykseen esimerkiksi näissä teho-elektroniikan käyttökohteissa:

 • Suurnopeusjuna nykyaikaisella rautatieasemalla, jonka asemalaiturilla seisoo ihmisiä.
  Suurnopeusrautatiet

  Sähkökäyttöiset suurnopeusjunat ovat mullistamassa matkustamisen tarjoamalla turvallisen, nopean ja huomattavasti lentämistä tai muita vastaavia liikennemuotoja ympäristöystävällisemmän tavan taittaa suuria etäisyyksiä.

 • Raskas kaivinkone kaivamassa maata auringon laskiessa.
  Raskaat koneet

  Maansiirtokoneet voivat kirjaimellisesti siirtää vuoria, mutta ne tarvitsevat siihen valtavasti energiaa ja tehoa. Nämä voidaan välittää tehokkaasti tehoelektroniikan ohjaamilla sähkö- ja hybridimoottorijärjestelmillä.

 • Vihreä niitty, jolla seisoo korkeita tuulivoimaloita taustallaan sininen taivas ja pehmeitä valkoisia pilviä.
  Tuulivoimalat

  Tuulen hyödyntäminen energiantuotannossa edellyttää monimutkaista prosessia, jossa mekaaninen energia – jonka määrä vaihtelee tuulen nopeuden mukaan – muunnetaan sähköverkkoon soveltuvaksi sähköenergiaksi.

 • Porauslautta öljyn ja kaasun poraukseen merialueilla.
  Merenalainen öljynporaus

  Merenpohja on vaativa toimintaympäristö tehoelektroniikalle, jota käytetään öljynporausta tehostavissa suurtehopumpuissa.

 • Kahden vierekkäin olevan suurnopeushissin ovet punaisessa seinässä.
  Suurnopeushissit

  Pilvenpiirtäjien suunnittelijoiden on vietävä ihmiset nopeasti uusiin korkeuksiin. Uudet suurnopeushissit on suunniteltu tekemään korkeissa rakennuksissa asumisesta ja työskentelystä käytännöllisempää ja miellyttävämpää.

 • Sähköauto latautumassa latausasemassa.
  Autoteollisuus
  Laajamittainen sähköautojen käyttöön siirtyminen riippuu tehokkaiden ja luotettavien voimansiirtojärjestelmien saatavuudesta. Nämä järjestelmät käyttävät tehoelektroniikkaa energian siirtämiseen akuista pyöriin, minkä lisäksi käytössä on oltava nopea latausinfrastruktuuri ja kaapelit.

Seuraavan sukupolven jäähdytysratkaisujen tehonantaja

 • 1 gallonan (noin 3,8 litran) ruskea pullo 3M Novec teknistä nestettä 7100 valkoisella taustalla.

  3M Novec -tuoteperheen tekniset nesteet on kehitetty toimimaan tehokkaasti lämmönsiirtosovelluksissa. Koska olemme tehneet yhteistyötä johtavien tehoelektroniikan valmistajien kanssa, tunnemme tehoelektroniikan uppojäähdytyksessä käytettäville lämmönsiirtonesteille asetetut vaatimukset, ja tarjoamme tuotteissamme seuraavat ominaisuudet:
   

  • Laaja valikoima käyttölämpötiloja eri käyttökohteisiin
  • Yksi- tai kaksivaiheisiin uppojäähdytysjärjestelmiin sopivia vaihtoehtoja
  • Erinomainen materiaaliyhteensopivuus laitteistovaurioiden ehkäisemiseksi
  • Runsaasti kiehumispiste-, höyrynpaine- ja tiheysvaihtoehtoja
  • Hyvä dielektrinen lujuus, eli ne ovat turvallisia käyttää kosketuksissa elektroniikkaan

  Lataa lämmönsiirron tuotevalintaopas (PDF, 79 kt)

  Näytä IEEE:n vetojärjestelmien tehoelektroniikan uppojäähdytystä käsittelevän asiantuntijaraportin tiivistelmä


 • Vuosikymmenten kokemuksemme tehoelektroniikan jäähdytyksestä siirtyy seuraavaan vaiheeseen

  3M Fluorinert -elektroniikkanesteitä on käytetty tehoelektroniikan jäähdytyksen jo kymmeniä vuosia. 3M hyödyntää nyt näin saamaansa kokemusta 3M Novec -tuoteperheen teknisten nesteiden käyttöön. Niiden ominaisuudet ovat samankaltaisia, mutta ympäristöprofiili parempi. Ota meihin yhteyttä, jos tarvitset neuvoja siitä, mikä tuote sopii parhaiten teknisiin vaatimuksiisi ja tavoitteisiisi.


Novec: muita jäähdytysmenetelmiä älykkäämpi ratkaisu

Novec-tuoteperheen teknisillä nesteillä toteutetulla tehoelektroniikan uppojäähdytyksellä on useita etuja muihin menetelmiin verrattuna.

 • Ilmajäähdytystä kuvaava valkoinen tuuletinkuvio violetilla taustalla.
  Novec vs. ilma
  Uppojäähdytys on ilmajäähdytystä yhtenäisempi ja tehokkaampi menetelmä. Tämä mahdollistaa elektronisten komponenttien tiiviimmän sijoittamisen, mikä on ennakkoedellytys entistä pienikokoisemman tehoelektroniikan kehittämiselle.
 • Vesijäähdytystä kuvaava valkoinen tippuvan vesihanan kuva violetilla taustalla.
  Novec vs. vesi

  Veden käyttö tehoelektroniikan jäähdytykseen edellyttää monimutkaisia järjestelyjä, joilla varmistetaan, ettei vesi pääse kosketuksiin elektroniikan kanssa ja aiheuttamaan oikosulkua. Novec-tuoteperheen tekniset nesteet ovat dielektrisiä ja turvallisia käyttää kosketuksissa elektroniikan kanssa, mikä mahdollistaa rakenteeltaan yksinkertaisemman järjestelmän.

 • Öljyjäähdytystä kuvaava kuva, jossa on kolme valkoista nestepisaraa violetilla taustalla.
  Novec vs. öljy
  Kaikki tehoelektroniikan uppojäähdytyksen lämmönsiirtoaineina käytettävät öljyt ovat herkästi syttyviä jossakin lämpötilassa. Niistä jää lisäksi jäämiä. Novec-tuoteperheen tekniset nesteet ovat turvallisempia käyttää, sillä ne ovat syttymättömiä, eivätkä ne jätä jäämiä, mikä helpottaa huoltoa.

 • Suuri vihreä puu vihreällä niityllä ja sininen taivas.

  Täysi suorituskyky ilman kompromisseja

  Novec takaa täyden suorituskyvyn ilman kompromisseja. Olemme kehittäneet Novec-tuoteperheen tekniset nesteet tarkoituksella nimenomaan työntekijöiden turvallisuutta ja ympäristöystävällisyyttä silmällä pitäen. Näiden nesteiden ominaisuuksia ovat:
   

  • Reilut turvamarginaalit ja syttymättömyys
  • Perinteisiin hiilivetypohjaisiin jäähdytysnesteisiin verrattuna vähäiset ympäristövaikutukset, olematon otsonia tuhoava ominaisvaikutus (ODP) sekä matala ilmastoa lämmittävä vaikutus (GWP)
  • Hyvä säädöstenmukaisuus – ei odotettavissa olevia käytön rajoituksia tai vaiheittaista kieltämistä

Tehoelektroniikan uppojäähdytyksen materiaalit ja työkalut


Ota meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää tehoelektroniikan uppojäähdytyksestä

3M Novec on enemmän kuin pelkkä tuotesarja. Me jaamme intohimosi ongelmien ratkaisuun ja ihmisten elämänlaadun parantamiseen. Kokemuksemme uppojäähdytyksen ja tehoelektroniikan aloilta antaa meille ainutlaatuiset mahdollisuudet auttaa haasteidesi ratkaisemisessa. Voit ottaa meihin yhteyttä ja kysyä mitä tahansa, kun tarvitset esimerkiksi:
 

 • Apua uppojäähdytysjärjestelmien valmistajien tavoittamisessa
 • Apua Novec-nesteiden tilaamiseen tai valintaan Novec-nesteen ja Fluorinert -elektroniikkanesteen välillä
 • Tietoja testinäytteiden hankkimisesta
 • Tuotetietoja
 • Käyttökohteita ja parhaita käytäntöjä koskevat neuvot